KATΑΣΚΕΥΕΣ: KHΡΟΠΗΓΙΟ από ΣΥΡΜΑ και ΧΑΡΤΙΜια εξαιρετικά εντυπωσιακή και καλαίσθητη κατασκευή κηροπηγίου, στο τελικό στάδιο η μορφή του είναι σαν μεταλλικό που έχει υποστεί τεχνική παλαίωσης και κανένας αν δεν το εξηγήσετε δεν θα ...πιστέψει ότι πρόκειται για ένα κομμάτι κατασκευασμένο από ευτελή και πολύ απλά υλικά ελάχιστου κόστους.Θα χρειαστείτε:
* μέτριο σε πάχος σύρμα
* 1-2 μεταλλικές κρεμάστρες ή σύρμα μεγαλύτερου πάχους 

* ένα κομμάτι χοντρό-διπλό χαρτόνι
* λευκό χαρτόνι

* εφημερίδες
* ατλακόλ

* χοντρή κολλητική ταινία
* γάζα
μπογιά σε σπρέϋ σε χρυσαφί ή μπρονζέ απόχρωση 1. Ανοίξτε με την πένσα τις κρεμάστρες και χρησιμοποιείστε βοηθητικά οποιοδήποτε αντικείμενο για να βοηθηθείτε ώστε να ισιώσετε το σύρμα τους όσο γίνεται περισσότερο. 
Με το σύρμα της κρεμάστρας ή ανάλογου πάχους σύρμα σε κουλούρα, θα δημιουργήσετε τον κεντρικό σκελετό, τον "κορμό" δηλαδή του κηροπηγίου που επιπρόσθετα ανά σημεία θα το ενισχύσετε τυλίγοντας γύρω του και  πιο λεπτό σύρμα. 
2. Κόψτε από το χοντρό διπλό-χαρτόνι ένα στρογγυλό κομμάτι  στην διάμετρο του μεγέθους που θέλετε να έχει η βάση του κηροπηγίου, τυλίξτε γύρω του σύρμα "στερεώνοντας" το ελαφρά ανάμεσα στις δυο στρώσεις χαρτονιού ώστε να σταθεί στην θέση του. 
Περάστε το μια φορά και οριζόντια πάνω στο χαρτόνι ώστε από το κέντρο της "ακτίνας" του κύκλου να μπορέσετε να συνεχίσετε προς τα πάνω δημιουργώντας με ένα ενιαίο κομμάτι σύρμα που στο πάνω μέρος θα λυγίσετε ανάλογα τον κεντρικό σκελετό και το ένα από τα δύο καμπύλα κομμάτια δεξιά και αριστερά που θα βρίσκονται οι βάσεις για τα κεριά. Το άλλο κομμάτι θα το φτιάξετε ξεχωριστά λυγίζοντας ένα κομμάτι σύρμα στο ανάλογο σχήμα και στην συνέχεια θα το "δέσετε" πάνω στο κεντρικό κομμάτι. 
Οι ενώσεις στο σύρμα μην σας απασχολούν σε κανένα στάδιο, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή δεν θα φαίνονται αφού στην συνέχεια ολόκληρος ο συρμάτινος σκελετός θα καλυφθεί με χαρτί-γάζα. 


3. Τις βάσεις για τα κεριά θα τις δημιουργήσετε φτιάχνοντας δυο χωνάκια από χαρτόνι στο ανάλογο μέγεθος, ενισχύοντας το κάτω μέρος τους με λίγο ακόμη χαρτόνι και  κολλητική ταινία, με την οποία και θα συγκρατήσετε ένα κομματάκι λεπτό σύρμα για να τις  στερεώσετε πάνω στον κεντρικό συρμάτινο σκελετό. 


4. Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με χαρτόνι, κολλητική ταινία και λεπτό σύρμα, θα φτιάξετε και τα πλαϊνά κομμάτια δίνοντας στα διακοσμητικά φύλλα όποιο σχέδιο - σχήμα εσείς θέλετε και θα τα δέσετε πάνω σ΄έναν "δεύτερο" σκελετό από χοντρό σύρμα που απλώς θα δέσετε στερεώσετε πάνω στον αρχικό τυλίγοντας-λυγίζοντας το σύρμα.
Ολόκληρο τον κεντρικό σκελετό από το πιο χοντρό σύρμα, θα τον επενδύσετε - ενισχύσετε επιπρόσθετα απλώς τυλίγοντας γύρω του πιο λεπτό σύρμα. 4. Αφού ολοκληρώσετε το σχέδιο και συναρμολογήσετε όλα τα συρμάτινα κομμάτια, τυλίξτε το σύρμα σε όλα τα σημεία με στενές λωρίδες χαρτιού από εφημερίδες, και γάζα βουτηγμένα ελαφρά σε ατλακόλ αραιωμένη με νερό. 
Με τον τρόπο αυτό όλος ο συρμάτινος σκελετός θα αποκτήσει όγκο/πάχος που φυσικά μπορεί να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο ανά σημεία ανάλογα με το πόσες στρώσεις εφημερίδας ή γάζας θα χρησιμοποιήσετε.
Για το κομμάτι της χαρτονένιας βάσης, είναι ευκολότερο αντί για εφημερίδες και γάζα να δουλέψετε με χαρτοπολτό, ενώ αν το προτιμάτε ολόκληρη η επιφάνεια του σύρματος μπορεί να επενδυθεί με αυτόν τον τρόπο.
Δείτε εδώ πως ακριβώς θα φτιάξετε χαρτοπολτό

4. Αφήστε την κατασκευή να στεγνώσει εντελώς από νερό-κόλλα, τρίψτε με ένα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο κάποια σημεία που πιθανόν θέλετε να έχουν πιο λεία όψη και βάψτε με μεταλλική μπογιά σε σπρέϋ σε μπρονζέ, χρυσαφί ή και ανάμεικτους χρωματισμούς. 


Εκτός από στοιχειώδη υπομονή, δεν απαιτεί ως κατασκευή κανένα άλλο ...ταλέντο και παρά το ομολογουμένως πολύ ιδιαίτερο τελικό αποτέλεσμα, κανένα από τα επιμέρους στάδια δεν είναι δύσκολο ακόμη και για εντελώς αρχάριους.
Ο πρακτικότερος τρόπος για να εξοικειωθείτε αν θέλετε με την διαδικασία είναι να χρησιμοποιήσετε αρχικά το σύρμα μια μεταλλικής κρεμάστρας που θα κόψετε σε κομμάτια θα τα λυγίσετε και θα τα ενώσετε μεταξύ τους σε τυχαία σχήματα και στην συνέχεια θα τα επενδύσετε με εφημερίδες, γάζα ή χαρτοπολτό για να δείτε ότι πραγματικά είναι απλό και στην συνέχεια να προχωρήσετε στην κατασκευή αυτού του αληθινά πανέμορφου κηροπηγίου. ΠΗΓΗ:  (οι φωτογραφίες με κλικ μεγενθύνονται)
"HOME INSPIRATIONS" - Deborah Barker


soulouposeto