Έ
να παλιό σκούρο τραπέζι που έχετε βαρεθεί την όψη του, ένα μικρό βοηθητικό τραπεζάκι που θέλετε να το κάνετε "καινούργιο" ή κάποιο "άχρωμο" τραπέζι που βρήκατε σε οικονομική τιμή, όλα μπορούν να αλλάξουν εντελώς εμφάνιση και ύφος αν διαθέσετε λίγο από τον χρόνο σας και ...ένα κουτί μπογιά.
Φυσικά η διαδικασία για την μετατροπή επίπλων σε shabby chic στυλ είναι πανομοιότυπη για ότι είδους έπιπλο κι αν πρόκειται. Mε τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα δουλέψετε αν θέλετε να αλλάξετε όψη και σε μια συρταριέρα, μια ξύλινη καρέκλα, ένα σκαμπώ κλπ ή κάθε ξύλινο διακοσμητικό αντικείμενο.
Η συγκεκριμένη κατασκευή, που εκτός από την παλαιωμένη όψη στο έπιπλο περιλαμβάνει και το επιπλέον βάψιμο της κεντρικής επιφάνειας με στένσιλ δαντέλας, ολοκληρώνεται σε 3 στάδια.
1. Αρχικά, αν πρόκειται για λουστραρισμένο έπιπλο (με γυαλιστερή δηλαδή όψη στο ξύλο του) θα χρειαστεί να το τρίψετε με ψιλό γυαλόχαρτο ή σπόγγο γυαλόχαρτου, ώστε να "αγριέψει" η επιφάνειά του για να στέκεται πάνω της η μπογιά.
Μετά το τρίψιμο και αφού καθαρίσετε την σκόνη, βάφετε το έπιπλο με ρολό και πινέλο και με όσα χέρια χρειάζεται ανάλογα με το αρχικό του χρώμα μέχρι η επιφάνειά του να είναι λεία και ομοιόμορφη.
2. Αφού στεγνώσει πολύ καλά η μπογιά, προτιμότερο είναι την επόμενη του αρχικού βαψίματος ημέρα, περνάτε πολύ ελαφρά την επιφάνεια του επίπλου που θέλετε να βάψετε με το στένσιλ με ένα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο, σκουπίζετε σχολαστικά την σκόνη, καλύπτετε την επιφάνεια με το δαντελένιο ύφασμα και χρησιμοποιώντας μπογιά σε σπρέυ κατά ένα τόνο πιο ανοιχτόχρωμη από το χρώμα που βάψατε το ξύλο, βάφετε ολόκληρη την επιφάνεια που καλύπτει το ύφασμα. Αφού στεγνώσει εντελώς η μπογιά, αφαιρείτε την δαντέλα. Το σχέδιό της θα έχει αποτυπωθεί στην επιφάνεια του επίπλου.
3. Στο 3ο και τελευταίο στάδιο χρησιμοποιώντας ψιλό γυαλόχαρτο, σπόγγο γυαλόχαρτου ή και ένα μαχαίρι ή κοπίδι για τις κόχες, θα τρίψετε-ξύσετε ελαφρά κατά τόπους την μπογιά ώστε να φανεί σε ορισμένα σημεία το αρχικό χρώμα του επίπλου και να φαίνεται φθαρμένο - παλιό.
Αφού ολοκληρώσετε την ...μεταμόρφωση του επίπλου, περνάτε δύο ή και παραπάνω χέρια προστατευτικό βερνίκι ξύλου. Αυτό, ειδικά για επιφάνειες που καταπονούνται, όπως αυτές των τραπεζιών, είναι κάτι που δεν πρέπει να παραλείψετε ώστε να μείνει ανέπαφη η βαμμένη επιφάνεια από φθορές, νερό κλπ.
Να πως...
Δείτε στο βίντεο με κάθε λεπτομέρεια την όλη διαδικασία. Ακόμη κι αν το τρυκ με το στένσιλ δαντέλα δεν σας αρέσει ή δεν σας ενδιαφέρει, είναι από τα ελάχιστα που θα βρείτε στο internet για να παρακολουθήσετε τόσο αναλυτικά και βήμα - βήμα πως ακριβώς τρίβουμε-ξύνουμε μια βαμμένη ξύλινη επιφάνεια ώστε να αποκτήσει παλαιωμένη όψη.
* Φυσικά και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιες αποχρώσεις μπογιάς σας αρέσουν, αλλά το πιο φινετσάτο αποτέλεσμα σ΄αυτού του τύπου τα έπιπλα δίνει το άσπρο-μπεζ χρώμα. Για το σχέδιο του στένσιλ θα χρησιμοποιήσετε ένα τόνο πιο ανοιχτόχρωμη απόχρωση από εκείνη του ξύλου ή αν σας αρέσει μεταλλικό χρυσαφί ή ασημί σπρέυ.
* Ως στένσιλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε ρούχο - ύφασμα, που διαθέτει αρκετή διαφάνεια και όσο πιο πολλές τρύπες ώστε να περάσει η μπογιά παντού και να αποτυπωθεί όσο πιο πειστικά το σχέδιο στο ξύλο. Επειδή είναι προφανές ότι το ύφασμα θα "καταστραφεί" και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά παρά για αυτήν και μόνο την χρήση, το πιο οικονομικό και απλό είναι να χρησιμοποιήσετε μια δαντελένια συνθετική κουρτίνα. Θα βρείτε τέτοιες κουρτίνες σε καταστήματα με υφάσματα για το σπίτι αλλά και σε παζάρια/λαϊκές αγορές σε πολύ χαμηλές τιμές.
* Για το βάψιμο του επίπλου θα χρησιμοποιήσετε απλή ρεπουλίνη ξύλου σε ματ ή γυαλιστερή υφή, είναι θέμα γούστου, αν και πάντα οι ματ μπογιές δίνουν πιο όμορφο φινίρισμα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το προστατευτικό βερνίκι.
soulouposeto