50+ ΙΔΕΕΣ - Διακοσμήσεις για τις ΣΚΑΛΕΣ


Ε νώ κατά το παρελθόν υπήρξαν ένα από τα συνηθισμένα στοιχεία τόσο της αστικής αρχιτεκτονικής όσο και των σπιτιών στην ύπαιθρο κατά την τελευταία 20ετία, βλακωδώς και σχεδόν αποκλειστικά, ταυτίστηκαν με τον καταιγισμό και την σε μεγάλο βαθμό νεοπλουτίστικη επιλογή της ...φασόν μεζονέτας. Όμως οι εσωτερικές σκάλες, ανεξαρτήτως υλικού κατασκευής, δεν είναι υποχρεωτικό να συνδέουν ...άχρηστα τετραγωνικά ...αναίτια διαχωρισμένα σε επίπεδα ούτε δείγμα ότι όπου υφίστανται κατοικούν ...κροίσοι. 

Οι απλές ξύλινες σκάλες στα χωριάτικα σπίτια, εκείνες που προέκυψαν από "ενοποιήσεις - ανακαινίσεις" μικρών διαμερισμάτων, αυτές που οδηγούν σε υπόγεια ή κάποιον βοηθητικό χώρο, τις σκάλες που υπάρχουν αμέσως μετά την κεντρική είσοδο σε παλιά κυρίως σπίτια έως βεβαίως και εκείνες που ενώνουν το καθιστικό - κουζίνα με τα υπνοδωμάτια, είναι ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο αξιοποιήσιμο, τόσο λειτουργικά όσο και διακοσμητικά,  με την εκμετάλλευση του χώρου που καταλαμβάνουν, ανάλογα φυσικά με το μέγεθός και την μορφή τους, τόσο ως πρόσθετου αποθηκευτικού χώρου όσο και ως μια ...επιπλέον επιφάνεια σε έναν χώρο ικανή να λειτουργήσει στο σύνολό τους και ως ένα διακοσμητικό στοιχείο.
Το κάτω μέρος - σημείο στήριξης μιας σκάλας, σε πολλές περιπτώσεις είναι σε μέγεθος ισοδύναμος χώρος με εκείνον ...μιας μεγάλης ντουλάπας, που ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος της σκάλας μπορεί να πάρει την μορφή είτε κλειστών αποθηκευτικών χώρων (ντουλάπια - συρτάρια) είτε ανοιχτών με την μετατροπή του κενού της εσοχής σε μια ...ραφιέρα ή μια "σύνθεση" επίπλων με ποικίλη χρήση. Σε κάθε περίπτωση η πλήρης αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου, απαιτεί την εκμετάλλευση τόσο του μήκους όσο κυρίως και του διαφορετικού ύψους κάθε σημείου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Διακοσμητικά τόσο με παρεμβάσεις στην επιφάνεια των σκαλοπατιών που με χρώμα, ταπετσαρία, stenicls. stickers αλλά και ένα χαλί - μοκέτα, μπορούν να αλλάξουν όψη αλλά με την αξιοποίηση του πλευρικού τοίχου με κάθε είδους επιτοίχιες διακοσμήσεις-συνθέσεις, το σημείο της σκάλας μπορεί να μετατραπεί και σε ένα ιδιαίτερο διακοσμητικό στοιχείο για το σύνολο του χώρου.

Φυσικά, πριν και πάνω από όλα αυτά, προέχει το συγκεκριμένο σημείο να παρέχει απόλυτη ασφάλεια, ειδικά σε χώρους που κατοικούν παιδιά ή ηλικιωμένα άτομα γι΄αυτό και κάθε τύπου παρέμβαση ειδικά στην επιφάνεια των σκαλοπατιών θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι είναι πλήρως αντιολισθητική, ότι δεν δυσκολεύει την στήριξη στην κουπαστή και βεβαίως τόσο στο κάτω όσο και στο πάνω μέρος της σκάλας θα πρέπει να υπάρχει επαρκής φωτισμός που θα κάνει και τις νυχτερινές ώρες την πρόσβαση άνετη και ασφαλήsoulouposeto