ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: TΡΑΠΕΖΙΑ από ΠΑΛΕΤΕΣΈνας από τους απλούστερους και πιο οικονομικούς τρόπους για να κατασκευάσετε τραπεζάκια σαλονιού ή κάθε είδους βοηθητικό ακόμη και μεγαλύτερο τραπέζι. 

Ως προεργασία θα χρειαστούν τα βασικά για όλες αυτές του τύπου τις κατασκευές, όποιου είδους έπιπλο-αντικείμενο κι αν θελήσετε να δημιουργήσετε από παλέτες:


1. Tρίψιμο με γυαλόχαρτο ή τριβείο ώστε να λειανθεί η επιφάνεια τους, να μην υπάρχουν ακίδες κλπ.  και 

2. Πέρασμα με βερνίκι ξύλου ή και ρεπουλίνη, αν θέλετε να έχουν κάποια διαφορετική απόχρωση από εκείνη του ξύλου.
Ειδικά αν χρησιμοποιήσετε μεταχειρισμένες παλέτες, ακόμη κι αν στην συνέχεια πρόκειται να τις βάψετε με μπογιά, περάστε αρχικά ένα βερνίκι εμποτισμού προστατευτικό από την υγρασία και απεντομωτικό.Δύο είναι και οι βασικοί τρόποι που μπορείτε να δουλέψετε με τις παλέτες για την κατασκευή ενός τραπεζιού: 


1. Χρησιμοποιώντας τις παλέτες σχεδόν αυτούσιες ή απλώς ξεκαρφώνοντας κάποιες από τις σανίδες τους, ανάλογα με το σχέδιο του τραπεζιού, ή

2. "Ξεμοντάροντας" εντελώς όλα τα κομμάτια-σανίδες τους και ξανακαρφώνοντας στην συνέχεια σε όποιον σχηματισμό θέλετε ή φυσικά και κόβοντας ολόκληρα μέρη από τις παλέτες ή και σανίδες σε όποια διάσταση σας χρειάζεται. Εργαλεία - υλικά που θα χρειαστείτε: 

-Γυαλόχαρτο ή τριβείο, για το τρίψιμο
-Βερνίκι ξύλου - μπογιά για ξύλο - πινέλο, για το βάψιμο
-Σκεπάρνι, ανάλια ή ό,τι άλλο παρεμφερές σας βρίσκεται και σας εξυπηρετεί για να ξεκαρφώσετε  σανίδες


-Σφυρί - πρόκες, για να καρφώσετε τα ξύλα όπου χρειαστεί
-Πριόνι, αν πρόκειται να κόψετε μέρη ολόκληρης παλέτας ή μεμονωμένες σανίδες
Αν πρόκειται τα κοψίματα να είναι πολλά, αν οι παλέτες είναι μεταχειρισμένες και μάλιστα σε όχι καλή κατάσταση και γενικά για να έχετε το τέλειο αποτέλεσμα με τον λιγότερο κόπο θα χρειαστείτε ηλεκτρικό πριόνι αφού με το απλό το πλέον πιθανό είναι το ξύλο να "ξεφλουδίσει" τα σημεία κοπής και θα ταλαιπωρηθείτε πολύ με το γυαλόχαρτο να λειάνετε και να ισιώσετε τις άκρες από τα κομμένα ξύλα. Ένα σημείο που πιθανόν να σας "ξεγελάσει" από τις εικόνες σε τέτοιου είδους προτάσεις και ιδέες για τραπεζάκια από παλέτες είναι το ύψος τους. 


Το τυπικό ύψος μιας παλέτας είναι 15-17 εκατοστά, γεγονός που σημαίνει ότι τα τραπέζια που αποτελούνται από μία μόνο, όσο κομψά και ιδιαίτερα κι αν φαίνονται από ...μακρυά, δύσκολα θα σας εξυπηρετήσουν και θα αποδειχθούν λειτουργικά για καθημερινή χρήση, είναι πάρα πολύ χαμηλά ακόμη και για τον χαμηλότερο καναπέ, πολυθρόνα ή καρέκλα, όσο ύψος κι αν τους προσθέσετε με ροδάκια. 


Το πρακτικότερο λοιπόν είναι να χρησιμοποιήσετε δύο ή και περισσότερες παλέτες την μία καρφωμένη πάνω στην άλλη κι ανάλογα με το σχέδιο που θέλετε να έχει το τραπέζι μπορείτε αφαιρέσετε κάποιες από τις σανίδες, συνήθως της πάνω ή κάτω όψης τους εναλλάξ. 


Ξεκινώντας την κατασκευή ενός τέτοιου απλού τραπεζιού από 2 η και περισσότερες παλέτες στην σειρά, ακόμη κι αν δεν έχετε καμιά εμπειρία, απλώς τοποθετήστε τις παλέτες την μία πάνω στην άλλη και το σχήμα θα σας "κατευθύνει" από μόνο του, θα καταλάβετε αμέσως σε ποια πλευρά της κάθε παλέτας πρέπει να ξεκαρφωθούν οι σανίδες έτσι ώστε η τελική κατασκευή να έχει την μορφή τραπεζιού και όχι όψη από ...στοιβαγμένες παλέτες. 

Αφού ολοκληρώσετε το κεντρικό μέρος του τραπεζιού θα προσθέσετε ροδάκια ή πόδια τα οποία (εκτός από τα έτοιμα για έπιπλα που θα βρείτε σε πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού ή επίπλων) επίσης μπορείτε να κατασκευάσετε από τα 4 ακριανά φαρδιά σημεία μιας παλέτας ή από οποιοδήποτε ανάλογο κομμάτι ξύλου (τάκους) που θα βάψετε στην ίδια απόχρωση με το υπόλοιπο τραπέζι. 


Για τις επιμέρους λεπτομέρειες της εμφάνισης του τραπεζιού οι επιλογές είναι πάρα πολλές ανάλογα με τα γούστα σας, την χρήση που θα εξυπηρετεί αλλά και τον χώρο που θα τοποθετηθεί. 

Μπορείτε να προσθέσετε τζάμι ή οποιοδήποτε άλλο ενιαίο κομμάτι ξύλου, να βάλετε ρόδες ή όχι, να χρησιμοποιήσετε διακοσμητικές μεγαλύτερες ρόδες που όμως δεν θα μετακινούν το τραπέζι, να το διακοσμήσετε με πρόσθετα μεταλλικά στοιχεία (γωνιές), να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε σανίδες από την επάνω κεντρική του επιφάνεια αυξομειώνοντας ή και εξαφανίζοντας τα κενά ανάμεσα στις σανίδες κλπ.

Η διαδικασία κατασκευής μεγαλύτερων τραπεζιών δεν διαφέρει σε τίποτα, εκτός από την περίπτωση που το μήκος του τραπεζιού θέλετε να ξεπερνά εκείνο μιας παλέτας ή π.χ να είναι στενότερο σε πλάτος κλπ. 
Σε αυτές τις περιπτώσεις θα δουλέψετε αναγκαστικά με τον 2ο τρόπο, ξεκαρφώνοντας δηλαδή όλες τις μεγάλες σανίδες από τις παλέτες και που στην συνέχεια αφού τις κόψετε στα μεγέθη που θέλετε, θα τις ξανακαρφώσετε σε όποια σειρά/σχηματισμό ανάλογα με το σχέδιο του τραπεζιού. 


Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί η κεντρική του επιφάνεια, στης οποίας το ξύλο μπορείτε να δώσετε όποια τελική όψη θέλετε με βερνίκι ξύλου, χρώμα, τεχνοτροπίες κλπ. ενώ στην πίσω όψη θα καρφώσετε ένα πλαίσιο από 4 απλά ξύλινα πηχάκια που πάνω του θα βιδωθούν-στερεωθούν όποιας μορφής ξύλινα ή μεταλλικά πόδια θέλετε. 
Αν τώρα για τον οποιονδήποτε λόγο πιστεύετε ό,τι δεν θα τα καταφέρετε, αν σας χρειάζονται εργαλεία που δεν διαθέτετε κλπ. αλλά θέλετε ένα τραπέζι είτε οποιοδήποτε άλλο έπιπλο από παλέτες, κάντε αρχικά όλη την προετοιμασία που δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη ικανότητα ή εξοπλισμό. Τρίψτε τα ξύλα, περάστε βερνίκι ή και χρώμα αν θέλετε να τους αλλάξετε απόχρωση και ζητείστε από το πιο κοντινό σας ξυλουργείο να σας τις "μοντάρει" στην μορφή που θέλετε, δεν θα σας κοστίσει πολύ. Η κατασκευή π.χ ενός απλού τραπεζιού με δύο παλέτες η μία πάνω στην άλλη για έναν επαγγελματία δεν απαιτεί παραπάνω από μισής ώρα δουλειά. 

Σε κάθε περίπτωση ειδικά τα μικρά τραπέζια φτιαγμένα από το "ευτελές" αυτό υλικό, μπορούν να αποκτήσουν όποια όψη εσείς θελήσετε και να μετατραπούν με ελάχιστο κόστος σε ένα πραγματικό ...μοναδικό έπιπλο, σε όποιον εσωτερικό ή εξωτερικό  χώρο κι αν επιλέξετε να τα τοποθετήσετε
soulouposeto