ΙΔΕΕΣ για διακοσμήσεις με ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ
Δ εν ενδιαφέρει το είδος και το μέγεθος, μπορεί να πρόκειται από νομίσματα, γραμματόσημα, κάρτες, ασημένιους δίσκους και πορσελάνινα κομμάτια έως παλιές δαντέλες, κοχύλια, βινύλια, μπουκάλια αρωμάτων κλπ. όπως ούτε και ο αριθμός τους που είναι λογικό σε μικροαντικείμενα να είναι κατά βάση μεγαλύτερος, όμως "συλλογή" θεωρούνται π.χ και 5-6 ψάθινα καπέλα, μια 6άδα από τα ασημένια κουταλάκια της γιαγιάς ή οι 3-4 παλιές φωτογραφικές σας μηχανές. 

Οι περισσότεροι διαθέτουμε κλεισμένα σε ντουλάπια και συρτάρια ή διασκορπισμένα μέσα στο σπίτι ομοειδή αντικείμενα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια "συλλογή" είτε πρόκειται για παλαιά είτε για νεώτερα και φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν είναι υποχρεωτικό να πρόκειται για ακριβά αντικείμενα, η συναισθηματική αξία των πραγμάτων που γενικά βρίσκονται και διακοσμούν τους χώρους μας  αποτελεί ή οφείλει να αποτελεί την πιο ακριβή "τιμή" τους και με αυτό το σκεπτικό συλλογή είναι και ...οι βώλοι, οι κούπες, οι μινιατούρες αυτοκινήτων, μικροί και μεγαλύτεροι καθρέφτες, ρολόγια ή ο,τιδήποτε σας αρέσει να ...μαζεύετε.


Το να συγκεντρώσετε όλα αυτά τα αντικείμενα κατά είδος σε συγκεκριμένα σημεία, δεν είναι μόνον μια ιδέα για επιτοίχιες ή επιτραπέζιες διακοσμήσεις με ό,τι ήδη διαθέτετε στο σπίτι αλλά και ο μοναδικός τρόπος ώστε πραγματικά να τα χαίρεσθε και να απολαμβάνετε την "παρουσία" τους καθημερινά, αντί να βρίσκονται κάπου καταχωνιασμένα κι εσείς να ξέρετε ότι απλώς ...υπάρχουν. 


Το σημαντικότερο σε αυτού του είδους τις ομαδοποιήσεις αντικειμένων, ανεξάρτητα από τον συγκεκριμένο τρόπο που θα επιλέξετε για να "εκθέσετε" συλλογές στο σπίτι, είναι να μην αναμείξετε αντικείμενα διαφορετικου ύφους και αισθητικής στην προσπάθεια να αυξήσετε τον αριθμό των αντικείμενων, παλιά με πιο καινούργια αντικείμενα κλπ. 

Αν π.χ θέλετε να τοποθετήσετε σε μια βιτρίνα, ράφι, τραπέζι κλπ. κάποια αυθεντικά ασημένια κομμάτια μην βάλετε δίπλα τους και ο,τιδήποτε απλώς ...ασημί ή ανοξείδωτο διακοσμητικό υπάρχει στο σπίτι. 

Ο τρόπος να αναδειχθούν τέλεια 2-3 πορσελάνινα πιάτα είναι να τα τοποθετήσετε στον τοίχο ή σε μια βιτρίνα μόνα τους και όχι μαζί με μερικά ...πήλινα, αν θέλετε να κορνιζάρετε μερικά παλιά σεμέν επίσης θα το κάνετε μόνο για αυτά και όχι μαζί με ό,τι άλλο δαντελένιο ύφασμα βρήκατε κάπου οικονομικό και ακριβώς αντίστροφα αν θελήσετε π.χ να τοποθετήσετε συγκεντρωμένες σε μια ραφιέρα όλες τις κούπες σας με διάφορα χρώματα, σχέδια, επειδή σας αρέσουν κι όπου βρεθείτε αγοράζετε και από μία μην ...κοτσάρετε δίπλα τους και 3-4 αντικέ φλυτζανάκια, γιατί με αυτόν τον τρόπο αδικείτε συνολικά τα αντικείμενα ενώ το κάθε είδος ξεχωριστά μπορεί να παίξει σωστά τον δικό του διακοσμητικό ρόλο μέσα στο σπίτι.

Απλά ράφια, βιτρίνες και κλειστές κορνίζες, ειδικά για όσα αντικείμενα θέλετε να προστατέψετε από φθορές και σκόνη, τραπεζάκια με γυαλί, δίσκοι και γυάλες μέσα στα οποία μπορείτε να τοποθετήσετε μικρού μεγέθους αντικείμενα, μερικές από τις επιλογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκτός από την απευθείας "έκθεσή" τους είτε πάνω σε τοίχους είτε σε τραπέζια, κάτι που βεβαίως εξαρτάται και από το μέγεθος των αντικειμένων.
Τα ξύλινα πλαίσια που μοιάζουν με πολύ μικρού βάθους συρτάρια με δεκάδες μικρά μικρά χωρίσματα και που πολύ συχνά θα δείτε να προτείνονται ως "τύπος ραφιέρας" για συλλογές μικρών αντικειμένων είναι όντως πολύ καλαίσθητα αλλά και πρακτικά για αντικείμενα όπως νομίσματα, κοχύλια, σπιρτόκουτα, αυτοκινητάκια, μικρά διακοσμητικά κλπ.  
Θα τα βρείτε σε παλιατζίδικα και μαγαζιά με αντίκες, πρόκειται για παλιά τυπογραφικά συρτάρια (κάσες) μέσα στα οποία γινόταν η στοιχειοθεσία με το χέρι με την τοποθέτηση μέσα στα χωρίσματα (στοιχειοθήκες)  όσων στοιχείων (γράμματα, αριθμοί, σημεία στίξης) περιελάμβανε μια γραμματοσειρά.  Τέτοιας μορφής βεβαίως θήκες, με μικρά ή μεγαλύτερα χωρίσματα, μπορείτε να φτιάξετε και με απλό ξύλο ή να παραγγείλετε κάτι ανάλογο στις διαστάσεις που σας χρειάζονται σε κάποιο ξυλουργείο και στην συνέχεια με βερνίκι ή και μπογιά να δώσετε στην επιφάνειά τους όποιας μορφής παλαιωμένη όψη επιθυμείτε. 


soulouposeto