DECO TIP OF THE DAY: KATAΣΚΕΥΗ χειροποίητων ΚΕΡΙΩΝ


Για κάθε τύπου κατασκευή  οι βασικές οδηγίες σχετικά με εργαλεία, υλικά, τεχνικές είναι η αρχική και απαραίτητη ...πρώτη ύλη

Μέχρι όμως να φτάσουμε στο σημείο ικανοποιητικής εξοικείωσης με την όλη διαδικασία, όποιο κι αν είναι το είδος κατασκευής που θα καταπιαστούμε, μερικές λεπτομέρειες και ...άγνωστα Χ μπορούν να μας δυσκολέψουν έως και του σημείου να μας αποθαρρύνουν για το πόσο θα κατορθώσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αν και για όλους τους τύπους κατασκευών το μεγαλύτερο ...μυστικό είναι ..."υπομονή και επιμονή" υπάρχουν κάποια τρυκ - λεπτομέρειες, που μπορούν να βοηθήσουν στην ευκολότερη κατασκευή χειροποίητων κεριών ώστε από τα πρώτα κιόλας δημιουργήματά σας οι αναμενόμενες αστοχίες-αποτυχίες να μειωθούν έως ότου εξαλειφθούν με τον καιρό, οπότε καθαρά εμπειρικά θα κατέχετε όλο και περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες.   


*οικονομικότερη παραφίνη είναι αυτή σε πλάκες, όσο μεγαλύτερη η συσκευασία τόσο πιο συμφέρουσες οι τιμές και ο πιο απλός τρόπος για να σπάσετε μια πλάκα παραφίνης σε κομμάτια, είναι να την κλείσετε σε μια νάϋλον σακούλα και να την πετάξετε 1-2 φορές στο πάτωμα. 


* Τα φυτίλια θα πρέπει να είναι κερωμένα. Εκτός λοιπόν από τα έτοιμα κερωμένα φυτίλια που θα βρείτε στην αγορά, όλα τα άλλα θα πρέπει να τα βουτήξετε μέσα στην ζεστή παραφίνη και στην συνέχεια να τα χρησιμοποιήσετε

* Τα ιδανικά φυτίλια για κατασκευές μέσα σε δοχεία, κοχύλια κλπ. είναι τα ήδη κερωμένα φυτίλια στερεωμένα στην ειδική μεταλλική βάση. Ακουμπήστε τα στο κέντρο του δοχείου είτε πριν είτε αφ΄ότου ρίξετε την λιωμένη παραφίνη και αν χρειάζεται, ανάλογα με το ύψος του δοχείου, στερεώστε/δέστε την κορυφή με ένα καλαμάκι ή μανταλάκι για να παραμείνουν όρθια και σε ευθεία θέση έως ότου σκληρύνει το κερί.
* Για την σωστή καύση κεριών ιδιαίτερα μεγάλης διαμέτρου, συνήθως άνω των 15-18 εκατοστών, όποιο κι αν είναι το σχήμα τους, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε παραπάνω από ένα φυτίλι. Ένα μεγάλο κερί μπορεί να έχει 2 ή και 3 φυτίλια, τα τοποθετείτε όλα με τον ίδιο κλασσικό τρόπο, φροντίζοντας απλώς ανάμεσά τους να υπάρχει μια σχετική και ίση απόσταση αν τα φυτίλια είναι πάνω από 2. 

* Ειδικά στην αρχή, πριν αποκτήσετε μια σχετική εμπειρίαχρησιμοποιείστε αρκετά μεγαλύτερα φυτίλια από το μέγεθος των καλουπιών, έτσι κι αλλιώς είναι το φτηνότερο από όλα τα υλικά κηροπλαστικής, ώστε και ευκολότερα να το στερεώσετε/δέσετε στην πάνω μεριά και σίγουρα να περισσεύει στο κάτω μέρος τόσο που αφού ξεκαλουπώσετε και αναποδογυρίσετε το κερί να το κόψετε με άνεση στους 1-2 πόντους που θα πρέπει να είναι το μήκος φυτιλιού ενός έτοιμου κεριού, ανάλογα και με το μέγεθός του.

* Οι κατασκευές χειροποίητων κεριών με την μέθοδο του γεμίσματος, βάζοντας δηλαδή την παραφίνη μέσα σε κάθε είδους σκεύος, δοχείο ή αντικείμενο όπου και θα ανάψετε το κερί, είναι ιδανικές για αρχάριους αφού  τελικά ορατή είναι μόνο η επάνω και όχι η γύρω γύρω επιφάνεια του κεριού, που πιθανόν να είχε ατέλειες και το μοναδικό που θα απομένει να εστιάσετε είναι το σωστό μέγεθος φυτιλιού. Αν ανάψετε το κερί και διαπιστώσετε ότι καπνίζει, δεν καίγεται κανονικά παρά μόνο γύρω γύρω από το φυτίλι κλπ. το κερί σας χρειάζεται ή μικρότερς ή μεγαλύτερς διαμέτρου φυτίλι. Απλώς ξαναλιώστε το κερί και δοκιμάστε πάλι με άλλο φυτίλι έως να βρείτε και εμπειρικά το σωστό μέγεθος ανάλογα με την διάμετρο του κεριού, κάτι που θα ισχύει για κάθε τύπου κεριού, ακόμη δηλαδή και για ένα κερί ίδιου μεγέθους αλλά σε καλούπι

Μια ιδιαίτερα όμορφη και ενδιαφέρουσα κατασκευή για αρχάριους, είναι τα κεράκια ρεσώ μεγάλου μεγέθους που θα φτιάξετε χρησιμοποιώντας ως καλούπι μια φόρμα με χωρίσματα για ...μάφινς.
Λιώστε παραφίνη, προσθέστε αν θέλετε χρώμα και άρωμα, αλείψτε τα φορμάκια με σπορέλαιο και γεμίστε κάθε θήκη αφού πριν τοποθετήσετε ένα κερωμένο φυτίλι με σταθερή μεταλλική βάση. Συμπληρώστε στο κέντρο παραφίνη στο σημείο που το κερί θα συρρικνωθεί όταν στερεοποιηθεί, αφήστε να σκληρύνουν εντελώς και ξεφορμάρετε σαν να ήταν ...κεκάκια. * Η διαδικασία κατασκευής κεριών με διαφορετικές αποχρώσεις ανά επίπεδα, είναι ίδια με την αντίστοιχη παρασκευή ....ζελέ. Απλώς χρησιμοποιείτε παραφίνη που έχετε προσθέσει διαφορετικό χρώμα ή και λιγότερο ή περισσότερο χρώμα της ίδιας απόχρωσης, και αφήνετε να στερεοποιηθεί αλλά όχι εντελώς το κερί της στην κάθε στρώση πριν προσθέσετε την επόμενη απόχρωση. Μην ξεχνάτε ότι για κάθε στρώση, θα χρειαστεί να τρυπήσετε ελαφρά την επιφάνεια και να συμπληρώσετε παραφίνη με το που θα αρχίσει να σκληραίνει το κερί, μόνον έτσι δεν θα υπάρχουν κενά στο εσωτερικό.

*Για κάθε είδους κατασκευές που χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μείγματα παραφίνης διαφορετικής απόχρωσης, ο πρακτικότερος τρόπος είναι αφού ζεστάνετε την άσπρη κοινή παραφίνη σε μπεν μαρί, να χωρίσετε την ποσότητα σε μερικά κονσερβοκούτια όπου και θα προσθέσετε και θα ανακατέψετε το χρώμα.

*Για να δοκιμάσετε την τελική απόχρωση σε χρωματιστά κεριά, απλώστε μια μικρή ποσότητα χρωματισμένης παραφίνης σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και να θυμάστε ότι όλοι οι τύποι χρώματος, ζαχαροπλαστικής, τρίμμα κηρομπογιάς κλπ. δίνουν γενικά μια αχνή-παλ τελική απόχρωση στο κερί, για να έχετε πραγματικά "ζωντανό" και έντονο αποτέλεσμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το ειδικό χρώμα για κεριά. 

*Tα πάσης φύσεως σκεύη κουζίνας πχ κυπελλάκια, φορμάκια, παγοθήκες κλπ. μεταλλικά ή από καουτσούκ, που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη σπιτιού σε πολύ χαμηλές τιμές και πολλά διαφορετικά σχήματα, είναι από τα οικονομικότερα ...καλούπια για κεριά. 


*Η γενική απάντηση στο ερώτημα "πόσο χρώμα, πόσο άρωμα πρέπει να βάλω;" είναι ανάλογη με τον τύπο χρωμάτων και αρωμάτων που θα χρησιμοποιήσετε, τα ειδικά χρώματα για κερί συνήθως αναγράφουν στην συσκευασία τις σχετικές αναλογίες, ενώ 3-4 σταγόνες άρωμα είναι σε γενικές γραμμές αρκετές για ένα κερί μετρίου μεγέθους. 

* Την τελειότερη εμφάνιση - λεία όψη την δίνουν τα μεταλλικά - ανοξείδωτα καλούπια. Τέτοιο είδος καλουπιού μπορείτε να κατασκευάσετε από κάθε μορφής κονσερβοκούτι, αν το εσωτερικό τους μέρος είναι εντελώς λείο το ίδιο θα συμβεί και στην επιφάνεια του κεριού, αν έχει σχέδια π.χ γραμμώσεις, αυλακιές κλπ. και αυτά θα αποτυπωθούν πάνω το κερί. 

* Εκτός από τα ρεσώ, κανένα άλλο κερί δεν καίγεται εξ΄ολοκλήρου όλα αφού καούν αφήνουν μικρά ή μεγαλύτερα υπολείμματαΜαζεύετε όλα τα καμμένα μεταχειρισμένα κεριά σε μια σακούλα για να τα ξαναλιώσετε, αυτή είναι η ...οικονομικότερη πρώτη ύλη για να φτιάξετε από την αρχή καινούργια κεριά.

* Όπως ακριβώς συμβαίνει πχ σε κατασκευές που χρησιμοποιούν μεγάλη ποσότητα κόλλα χειροτεχνίας, έτσι και στα κεριά η πιο συχνή οδηγία που θα συναντήσετε για τον χρόνο που απαιτείται ώστε να σκληρύνουν εντελώς είναι ..."μια ολόκληρη νύχτα". Σε πολλές βεβαίως περιπτώσεις, ανάλογα με το μέγεθος του κεριού, το καλούπι, το είδος παραφίνης, τις συνθήκες θερμοκρασίας του χώρου κλπ. μερικές ώρες είναι αρκετές για να στερεοποιηθεί το κερί, απλώς ειδικά στα κεριά σε καλούπι πριν αποπειραθείτε να το βγάλετε, βεβαιωθείτε ότι η επιφάνειά του έχει πραγματικά σκληρύνει (δεν πατιέται καθόλου με τα δαχτυλά σας).  

* Η θερμοκρασία της παραφίνης, ανάλογα με το είδος της,  είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας για την κατασκευή κεριών σε καλούπια, τόσο για την εύκολη εξαγωγή του κεριού από αυτά όσο και για την γενική εμφάνιση του. Αν στην συσκευασία της παραφίνης δεν αναγράφεται η θερμοκρασία τήξης ή δουλεύοντας με υπολείμματα μεταχειρισμένων κεριών, ζεστάνετε έως τους 80-90 βαθμούςείναι μια μέση θερμοκρασία κατά την οποία οι περισσότερες παραφίνες συμπεριφέρονται ικανοποιητικά.

* Η επάλειψη του καλουπιού με ελάχιστο σπορέλαιο θα διευκολύνει πολύ στην εξαγωγή όπως και η τοποθέτηση του καλουπιού, αφού έχει πλήρως στερεοποιηθεί το κερί, για μερικά λεπτά στο ψυγείο. Η παραφίνη όσο παγώνει συρρικνώνεται κι έτσι δημιουργείται ανάμεσα στο κερί και το καλούπι το ελάχιστο απαιτούμενο κενό ώστε να αποκολληθεί εύκολα. 


* Χρησιμοποιώντας είτε έτοιμα καλούπια για κεριά είτε αυτοσχέδια πχ μια συσκευασία από γάλα ή χυμό, κονσερβοκούτια κλπ. και αν φυσικά δεν χρησιμοποιήσετε την ειδική μεταλλική βάση για την στήριξη του φυτιλιού αλλά το περάσετε από μια μικρή τρύπα από το κάτω μέρος του καλουπιού, αφού βγάλετε το κερί από το καλούπι ως επάνω επιφάνεια του θα είναι η πλευρά που βρισκόταν στην βάση του καλουπιού, αφού αυτή θα είναι σίγουρα η πιο ίσια και ομοιόμορφη.


* Για να γεμίστε το κενό που δημιουργείται στο κέντρο γύρω από το φυτίλι, σε κάθε κερί όταν  παραφίνη στερεοποιηθεί, τρυπήστε ελαφρά με ένα αιχμηρό αντικείμενο την επιφάνεια στο κέντρο του κεριού και προσθέστε επιπλέον λιωμένη παραφίνη. Αφήστε ξανά να στερεοποιηθεί κι αν χρειαστεί επαναλάβετε έως ότου σε όλα τα σημεία το κερί να έχει το ίδιο ύψος

* Η εξωτερική επιφάνεια των κεριών μπορεί να διακοσμηθεί με χρώμα, τεχνικές κλπ. όπως ακριβώς και οποιοδήποτε άλλο υλικό κι αυτός είναι ένας τρόπος και για να "κρυφτούν" πιθανές ατέλειες. Αφού τρίψετε το κερί ελαφρά με ένα πολύ πολύ ψιλό γυαλόχαρτο, μπορείτε να το ζωγραφίσετε με ειδικά χρώματα για κερί, να εφαρμόσετε τεχνική ντεκουπάζ, να προσθέσετε διακοσμητικά στοιχεία όπως ύφασμα, αποξηραμένα λουλούδια φρούτα κλπ. που είτε θα κολλήσετε με κόλλα είτε θα καρφώσετε με μικρές καρφίτσες πάνω στην επιφάνεια του κεριού.


* Ο τύπος παραφίνης, σκληρή πιο μαλακή κλπ, εκτός από τον ρόλο στην τελική όψη κεριού, είναι καθοριστικός και σε περιπτώσεις που θέλετε, με τον όποιο τρόπο, να επεξεργαστείτε την επιφάνεια του κεριού πριν σκληρύνει εντελώς, να σκαλίσετε σχέδια κλπ. Δείτε για παράδειγμα στο video μια εκπληκτική πραγματικά επαγγελματική βεβαίως κατασκευή διακοσμητικού κεριού, με την μέθοδο της απανωτής βύθισης σε μείγμα μαλακής παραφίνης διαφορετικών αποχρώσεων, μια διαδικασία που σε "μικρογραφία" έστω μπορείτε να δοκιμάσετε χρησιμοποιώντας ένα λευκό, και λεπτό έτοιμο κερί του εμπορίου που θα βουτήξετε εναλλάξ σε κονσερβοκούτια με μείγμα μαλακής παραφίνης και θα σκαλίσετε πάνω του λιγότερα και πιο απλά σχέδια, αποκαλύπτοντας κατά τόπους όλες τις εσωτερικές αποχρώσεις του κεριού.    soulouposeto