ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Ψηφιδωτά - ΒΟΤΣΑΛΩΤΑ για τον ΚΗΠΟΑ


πό τους εντυπωσιακότερους τρόπους για να καλύψετε το χώμα στις μη φυτεμένες περιοχές σε κήπους και αυλές ή για να δημιουργήσετε πολύ πιο όμορφα  "μονοπάτια"  αντί για να χρησιμοποιήσετε έτοιμες  πλάκες.

Ανάλογα με τις διαστάσεις και τις ιδιαιτερότητες του χώρου και του εδάφους, μπορείτε να το κάνετε με δύο τρόπους.

1. Ενσωματώνοντας βοτσαλωτά κομμάτια-σχέδια μέσα σε μια περιοχή που θα στρωθεί με τσιμέντο ή με κάθε τύπου πλάκες για αυτήν την χρήση, ή
2. Δημιουργώντας τις δικές σας πλάκες σε μορφή ψηφιδωτού ή βοτσαλωτού, που απλώς θα σφηνώσετε στο χώμα σε μορφή "διαδρόμου-μονοπατιού". Και στις δύο περιπτώσεις ο σωστός αρχικός σχεδιασμός, είναι παραπάνω από το μισό της επιτυχίας. Όσο απλό κι αν είναι το σχέδιο και η γενική ιδέα που θα θελήσετε να υλοποιήσετε, βεβαιωθείτε πριν ξεκινήσετε ότι πράγματι και σας αρέσει αλλά και ότι λειτουργικά θα σας εξυπηρετήσει στο συγκεκριμένο σημείο. 
Αυτού του τύπου οι παρεμβάσεις που δεν είναι καθαρά διακοσμητικές, πολλές φορές κρύβουν εκ των υστέρων ...εκπλήξεις, ειδικά αν δεν είναι σωστά μελετημένες, όπως π.χ αν θα ακολουθηθεί σωστά η ρήση του εδάφους ώστε να φεύγουν τα νερά προς την σωστή κατεύθυνση, αν θα είναι βολικές στο καθάρισμα-πλύσιμο κλπ. ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε σημείου κλπ.
Αλλά και στο σχέδιο του κάθε ψηφιδωτού, θα πρέπει να έχετε οριστικά καταλήξει πριν ξεκινήσετε, οι ...αυτοσχεδιασμοί της τελευταίας ώρας σε αυτού του τύπου τις κατασκευές δεν έχουν τις περισσότερες φορές και τα καλύτερα των αποτελεσμάτων.

Τα βότσαλα, σε ό,τι αφορά την καθαρά πρακτική διαδικασία της κατασκευής, δεν έχουν καμιά διαφορά από τις ψηφίδες σε ένα μικρό απλό ψηφιδωτό π.χ πάνω στην επιφάνεια μιας γλάστρας. Θα δουλέψετε με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιώντας μείγμα τσιμέντου ή κόλλα για πλακάκια, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της κατασκευής, αν και για επιδαπέδιες κατασκευές το τσιμέντο είναι η καλύτερη επιλογή όχι μόνο λόγω της μεγαλύτερης σταθερότητας αλλά και του χρώματός του  που θα δέσει αρμονικότερα με όποιο άλλο είδος πλάκας ή εδαφοκάλυψης κι αν βρίσκεται δίπλα στα βοτσαλωτά - ψηφιδωτά, απ΄όσο το λευκό της κόλλας.

Για να δημιουργήσετε πλάκες με εμφάνιση ψηφιδωτού ή βοτσαλωτού, θα δουλέψετε με τον ίδιο τρόπο κατασκευής οποιουδήποτε αντικειμένου από τσιμέντο, χρησιμοποιώντας μείγμα τσιμέντου κι ένα καλούπι από οποιοδήποτε αντικείμενο-σκεύος με το ανάλογο μέγεθος και σχήμα. Αλείφετε το καλούπι με λάδι ή πετρέλαιο (για να είναι πολύ εύκολο να βγει το τσιμέντο αφού σταθεροποιηθεί),  γεμίζετε με τσιμέντο και "βυθίζετε" στην επιφάνειά του όσο ακόμη είναι ρευστό τα βότσαλα, κομμάτια από σπασμένα πλακάκια, πέτρες ή όποιο άλλο είδος "ψηφίδων" επιλέξετε στον σχηματισμό που θέλετε.  
Όταν σταθεροποιηθεί εντελώς το τσιμέντο (μετά 1-2 μέρες) απλώς ...ξεφορμάρετε και αφού σκάψετε το χώμα στα σημεία που θα τοποθετηθούν οι πλάκες τις ακουμπάτε και τις σφηνώνετε ξανά με το χώμα ώστε να είναι απολύτως σταθερέςΜπορείτε να δώσετε στις πλάκες όποιο σχήμα αλλά και χρώμα θέλετε χρησιμοποιώντας ανάλογης απόχρωσης πλακάκια, πέτρες κλπ


Και...

* Η διαδικασία κατασκευής επιδαπέδιου βοτσαλωτού - ψηφιδωτού, ειδικά σε μεγάλες επιφάνειες, ενώ δεν έχει θεωρητικά κάποια ιδιαίτερη δυσκολία είναι μια επίπονη εργασία, κυρίως λόγω του ότι απαιτεί να εργαστείτε επί ώρες σκυμμένοι και απαιτεί υπομονή και ιδιαίτερη σημασία στις λεπτομέρειες. Όσο λοιπόν κι αν σας αρέσει ως ιδέα και εντυπωσιάζεστε από σχέδια φτιαγμένα από επαγγελματίες, αν δεν είστε σίγουροι πως ...αντέχετε να την ολοκληρώσετε, προτιμήστε μικρά και εύκολα σχέδια-κομμάτια που απλώς θα παρεμβάλλονται πάνω σε ένα σημείο του εδάφους καλυμμένο με τσιμέντο, πλακάκια, πλάκες κλπ.

*Τα βότσαλα εφαρμόζονται όχι απευθείας στο έδαφος αλλά πάνω σε μείγμα τσιμέντου, με το οποίο αν δεν είναι ήδη στρωμένο το έδαφος ρίχνετε τμηματικά, ολοκληρώνετε το βοτσαλωτό στο συγκεκριμένο σημείο και συνεχίζετε.

*Μορφή ψηφιδωτού ή βοτσαλωτού, μπορείτε να δώσετε με τον ίδιο τρόπο και σε οποιαδήποτε έτοιμη πλάκα επίστρωσης εφάδους, σε απλές πλάκες πεζοδρομίου κλπ. δουλεύοντας πάνω στην επιφάνειά τους με κόλλα για πλακάκια. 

*Βότσαλα, που ανά σχέδιο θα πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος και μορφή, θα βρείτε σε μάντρες με οικοδομικά υλικά οικοδομών ή σε αντίστοιχα καταστήματα με πέτρες, πλάκες, υλικά επίστρωσης εδάφους κλπ. Ανάλογα φυσικά με το είδος, μέγεθος κλπ. οι τιμές διαφέρουν, πάντως δεν είναι ένα υλικό ιδιαίτερο φτηνό σε σχέση π.χ με τα απλά χαλίκια, γι΄αυτό και ανάλογα και με το μέγεθος της επιφάνειας που θέλετε να καλύψετε εξετάστε και το συνολικό κόστος


*Όπως σε όλους τους τύπους κατασκευών που απαιτούν παραπάνω κόπο και χρόνο, μια δοκιμή είναι ασφαλέστερη επιλογή. Δοκιμάστε σ΄ένα πολύ μικρό μέρος της αυλής ή του κήπου ή φτιάξτε μια πλάκα ψηφιδωτού-βοτσαλωτού "μινιατούρα" με ένα οποιοδήποτε μικρό καλούπι. Δείτε στην πράξη την διαδικασία  πριν ξεκινήσετε, εξετάστε κόστος τόσο σε χρήμα όσο και σε κόπο κι αποφασίστε τελικά, εκείνον τον συνδυασμό που είναι ο προσφορότερος για τις ανάγκες και τις δυνατότητές σας. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόκειται για κατασκευές με πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα στην συνολική εικόνα ενός κήπου ή μιας αυλής και συνδυάζοντας τσιμεντένιες επιφάνειες και κάποια τέτοια μικρά διακοσμητικά στοιχεία μπορείτε πραγματικά να ομορφύνετε τον χώρο σας.  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:  (με κλικ μεγενθύνονται)

pinterest.com


soulouposeto