πρακτικές ιδέες για την αποθήκευση των παπουτσιών [tips for shoesorganizing]

The Space-Saver Shoe Rack
by Boston Public Library,
on FlickrΟ καιρός σιγά-σιγά αλλάζει, "φθινοπωριάζει".


Μπορεί να τη γλιτώσαμε τον Σεπτέμβρη εμείς στα πεδινά, γιατί "οι των ορεινών" έχουν οργανωθεί από τέλη Αυγούστου, αλλά μέσα στον Οκτώβρη η αλλαγή των ρούχων και των παπουτσιών από καλοκαιρινά σε χειμωνιάτικα δεν χωρά αναβολή. Κι αυτό είναι ένα θέμα για όσους δεν έχουν χρόνο ή έχουν οικογένεια ή και τα δύο.


Εγώ προτιμώ να ξεκινώ από τα εύκολα και όσο ασχολούμαι με αυτά, να "δουλεύω" τα δύσκολα στο μυαλό μου. Και το πιο εύκολο απ' όλα, για αρχή και για μένα, είναι τα παπούτσια.


Τρόποι αποθήκευσηςshoes cabinet by jшp,

on Flickr


Κλειστή παπουτσοθήκη με ένα ή περισσότερα πορτάκια, με ειδικές θήκες ή απλά ράφια. Είναι η ιδανική λύση αποθήκευσης, γιατί μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε δωμάτιο και να μην το καταλάβει κανείς. Τα πιο συχνά μειονεκτήματα αυτής της λύση είναι:


* Δεν επαρκεί για όλα τα παπούτσια μας.* Δεν είναι τόσο αποτελεσματική στην τακτοποίηση, ειδικά αν έχει μόνο απλά ράφια. Στοιβάζουμε τα παπούτσια το ένα πάνω στο άλλο, για να χωρέσουν περισσότερα, με αποτέλεσμα και ακαταστασία να δημιουργείται και τα πιο ευαίσθητα ζευγάρια να κινδυνεύουν να χαλάσουν.Modern Clothes And Shoes
Organizers
by Other Metro
Furniture & Accessories
IKEA


* Επειδή δεν έχουμε οπτική επαφή, δεν είναι εύκολο να διαλέξουμε πιο ζευγάρι να φορέσουμε. Έτσι, καταλήγουμε να φοράμε μόνο αυτά, που είναι πιο εύκολο να τα πάρουμε.* Είναι συνήθως πιο ακριβή από τις ανοιχτές. Μπορούμε να επιλέξουμε πλαστικές, που είναι πιο φθηνές και πιάνουν λιγότερο χώρο, ενώ οι ξύλινες βολεύουν, αν θέλουμε να τις ενσωματώσουμε στο δωμάτιο ως έπιπλο.
organized shoes by Stacy Spensley,
on Flickr
Ανοιχτή παπουτσοθήκη με απλά ή συρόμενα ράφια ή με θήκες.


Βολεύει πολύ, αν είναι να τοποθετηθούν σε βοηθητικούς χώρους (αποθήκη, γκαράζ, φουαγιέ) ή και στο δωμάτιο μας, αν θέλουμε να "εκθέσουμε" σ' αυτό τα καλύτερα κομμάτια της συλλογής μας.
IKEA Expedit Shoe Storage
by AngryJulieMonday, on FlickrΜειονεκτήματα της επιλογής αυτής:

* Μπορεί να τοποθετηθεί μόνο σε συγκεκριμένα σημεία, για να μην είναι τα παπούτσια διαρκώς σε "κοινή θέα".* Οσμές και χώματα από τα λερωμένα ζευγάρια θα διαχέονται στον χώρο.* Θα πρέπει να είμαστε πολύ τακτικοί στην οργάνωση των ραφιών, γιατί η παραμικρή ακαταστασία θα γίνεται αισθητοί απ' όλους.
Rubbermaid HomeFree series closet system
by Rubbermaid Products, on Flickr
Οι παπουτσοθήκες ντουλάπας (συρμάτινες, νάυλον ή υφασμάτινες) είναι βολικές, αφού όλα τα ρούχα και τα παπούτσια βρίσκονται μπροστά σου.Όμως, έχει τα μειονεκτήματα που έχουν οι ανοιχτές παπουτσοθήκες (οσμές, χώματα, λάσπες κ.τ.λ.) και μάλιστα μέσα στον χώρο της ντουλάπας.


Modern Clothes And

Shoes OrganizersΣίγουρα αυτή η λύση βολεύει για τα καλά παπούτσια που φοράμε μόνο σε ξεχωριστές περιπτώσεις.


Επίσης, είναι μια καλή επιλογή για να αποθηκεύουμε τα παπουτσάκια του μωρού μας και τα δώρα ή τις αγορές μας για τις επόμενες σεζόν.


Μπορείτε, για καλύτερη αποθήκευση, να βρείτε κρεμαστές θήκες με φερμουάρ ή scratch μπροστά, που κλείνουν και απομονώνουν εντελώς τα παπούτσια.

shoes boxes by jшp,

on FlickrΤα κουτιά αποθήκευσης είναι κι αυτά μια λύση για τα παπούτσια που δεν χρησιμοποιούμε συχνά. Ακόμη, προστατεύουν ευαίσθητα και "καλά" ζευγάρια. Μ' αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τα οργανώσουμε σ' ένα σημείο της ντουλάπας ή του δωματίου μας, για να μην τα βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μπροστά μας. Κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη και από διάφορα υλικά (χάρτινα, πλαστικά, υφασμάτινα και πολυεστερικά κ.τ.λ.), για να διαλέξουμε αυτό που ταιριάζει στο στυλ και τις ανάγκες μας.Eclectic Clothes And Shoes Organizers
by RakkuΜετά από πολλές μετακομίσεις και αναδιοργανώσεις έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι συνήθως ένας τρόπος αποθήκευσης δεν αρκεί, χρειάζεται ο συνδυασμός τουλάχιστον δύο. Ο πιο βολικός συνδυασμός είναι ένα έπιπλο παπουτσιών κοντά στην εξώπορτα για τα καθημερινά και πολυφόρετα ζευγάρια, ενώ θήκες ή κουτιά στην ντουλάπα (μέσα ή πάνω), το βοηθητικό δωμάτιο ή την αποθήκη για τα καλά και εξαιρετικά.


Βέβαια, για το feng shui εξώπορτα και ντουλάπα είναι τα δύο απαγορευτικά σημεία για τα παπούτσια. Κι έτσι το θέμα μένει μ' ένα ερωτηματικό και μια πρόκληση για το μέλλον!ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ