ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Kουτιά ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ από άχρηστα ΧΑΡΤΟΚΟΥΤΑ


O
ποιοδήποτε χάρτινο κιβώτιο - κουτί αν το ντύσετε με ένα κομμάτι υφάσματος μπορεί να μετατραπεί σε κουτί αποθήκευσης που ταυτόχρονα θα λειτουργεί και ως διακοσμητικό αντικείμενο σε όποιο σημείο κι αν το τοποθετήσετε. 

Ανάλογα με το μέγεθος και το είδος τους σε τέτοια κουτιά μπορείτε να τακτοποιήσετε από ρούχα και παπούτσια έως βιβλία, περιοδικά και κάθε τύπου μικροαντικείμενα, ενώ ταυτόχρονα θα διακοσμήσετε εύκολα και οικονομικά ράφια, βιβλιοθήκες κλπ διαλέγοντας υφάσματα σε αποχρώσεις και σχέδια που να ταιριάζουν με την συνολική διακόσμηση  του χώρου.  

1. Εκτός από κουτιά και ύφασμα δεν θα χρειαστείτε παρά ένα ψαλίδι και κόλλα

Μπορείτε να δουλέψετε με κόλλα σε σπρέυ, θερμοκολλητικό πιστόλι ή οποιαδήποτε είδος κόλλας, αν και το καλύτερο αποτέλεσμα θα σας το δώσει η διαφανής ατλακόλ με ένα πινέλο ή σφουγγαράκι, που θα σταθεροποιήσει το ύφασμα ευκολότερα σε όλα τα σημεία της κατασκευής. 

2. Απλώστε το ύφασμα με την ανάποδη όψη προς τα πάνω και ακουμπήστε το κουτί  για να υπολογίσετε/μετρήσετε αρχικά, πόσο ακριβώς χρειάζεται ώστε να καλυφθούν όλες του οι πλευρές.

Ο τρόπος που θα κόψετε το ύφασμα, εξαρτάται από το μέγεθος του κουτιού αλλά κυρίως από το τι σας εξυπηρετεί και σας είναι πιο βολικό, ανάλογα και με το σχήμα του κάθε κουτιού αλλά και το είδος του υφάσματος (λεπτό, πιο χοντρό κλπ).


Μπορείτε:

-Nα κόψετε ένα ενιαίο κομμάτι υφάσματος που θα έχετε υπολογίσει πως επαρκεί για να καλύψει τις 4 γύρω γύρω πλευρές και να γυρίσει όσο χρειάζεται στο πάνω και κάτω μέρος και ένα ξεχωριστό κομμάτι για την βάση του κουτιού.

-Nα κόψετε 4 ή 5 κομμάτια (αν θέλετε να καλύψετε και την βάση του κουτιού) που θα τα κολλήσετε το κάθε ένα ξεχωριστά πάνω στην κάθε του πλευρά.

-Ακουμπώντας την βάση του κουτιού πάνω στο ύφασμα να σχηματίσετε/σχεδιάσετε με μολύβι έναν "σταυρό" που η κάθε του πλευρά θα επαρκεί ώστε να γυρίσει το ύφασμα και να καλύψει αντίστοιχα κι από μια πλευρά του κουτιού.
Κόβετε το ύφασμα από κάθε πλευρά του "σταυρού" έως το σημείο που ακουμπά η βάση του κουτιού, έτσι ώστε τελικά να έχετε ένα ενιαίο κομμάτι υφάσματος που αν γυρίσετε προς τα πάνω όλες τις πλευρές του θα καλύψει εντελώς το κουτί.

Αυτός είναι ο τρόπος ώστε όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή, σε κανένα σημείο εξωτερικά του κουτιού να μην υπάρχει/διακρίνεται ένωση του υφάσματος της μιας πλευράς με την άλλη. Δείτε το εδώ. Δεν είναι καθόλου δύσκολο και είναι ο ιδανικός τρόπος για χοντρά υφάσματα που το σημείο της ένωσης θα δείχνει αντιαιασθητικό πάνω στην επιφάνεια του κουτιού.

Με το ίδιο ακριβώς τρόπο θα δουλέψετε για να ντύσετε και τα καπάκια από οποιοδήποτε κουτί.

Για την εσωτερική επένδυση, αν φυσικά θέλετε να προσθέσετε ύφασμα και μέσα μέρος, ο απλούστερος τρόπος είναι να κόψετε από ένα ξεχωριστό κομμάτι υφάσματος για κάθε πλευρά και να το κολλήσετε και για την βάση του κουτιού, το προτιμότερο είναι να επιλέξετε ένα κομμάτι τσόχα ή οποιουδήποτε παρόμοιου χοντρού υφάσματος που θα σταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την όλη κατασκευή. 

3. Τόσο εξωτερικά ώστε και στο εσωτερικό του το κάθε κουτί, πριν επενδυθεί με ύφασμα, μπορεί να "ενισχυθεί"  ανάλογα με το είδους του χαρτιού που είναι κατασκευασμένο και την χρήση που το προορίζετε.

Σε λεπτά κουτιά που θέλετε να τα κάνετε πιο σταθερά και "βαριά" μπορείτε να κολλήσετε λεπτό ή και χοντρό χαρτόνι τόσο στο μέσα όσο και στο έξω μέρος που θα το στερεώσετε με κόλλα ή κολλητική ταινία κι αφού το κουτί αποκτήσει την σταθερότητα που θέλετε, συνεχίζετε κανονικά με το ύφασμα.



4. Σε κάθε κατασκευή μπορείτε να προσθέσετε χερουλάκια μεταφοράς, είτε σαν απλά ανοίγματα είτε με κορδονάκια, σχοινάκια, κλπ που θα γίνουν αφού ολοκληρωθεί η επένδυση με το ύφασμα.  



Σχεδιάστε στο μέσα μέρος του κουτιού με μολύβι το σχήμα του ανοίγματος, κόψτε προσεκτικά με το ψαλίδι, γυρίστε το ύφασμα στο κομμένο σημείο προς τα μέσα και κολλήστε με κόλλα



Σ΄αυτό το σημείο μπορείτε είτε να αφήσετε κενό το άνοιγμα είτε να προσθέσετε ότι είδους χερούλι προτιμάτε. 




5. Γενικά, ανάλογα με το είδος του κουτιού και το σημείο που θα το τοποθετήσετε, μπορείτε να προσθέσετε "καλλιτεχνικά" στοιχεία και να "παίξετε" με τα υφάσματα.

Να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά υφάσματα πάνω στο ίδιο κουτί, να επενδύσετε με άλλο μοτίβο υφάσματος τα καπάκια, να προσθέσετε τρέσες είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά κλπ

Πέρα από την λειτουργικότητα αφού σε τέτοια κουτιά μπορείτε να χωρέσετε αλλά και να "κρύψετε" κάθε είδους αντικείμενα, ειδικά σε χώρους και δωμάτια που οι κλειστοί αποθηκευτικοί χώροι (συρτάρια, ντουλάπια) είναι λιγοστοί, οι κατασκευές αυτού του τύπου είναι ένας απλός τρόπος, χρησιμοποιώντας μοτίβα υφασμάτων που είτε υπάρχουν στον ίδιο χώρο υφάσματα (π.χ ίδια με τις κουρτίνες, καλύμματα κλπ.) είτε που ταιριάζουν να διακοσμήσετε πολύ πιο ταιριαστά τον κάθε χώρο απ΄όσο θα το κατορθώνατε χρησιμοποιώντας έτοιμα χάρτινα ή υφασμάτινα παρόμοια κουτιά και φυσικά με ίδιο τρόπο μπορείτε να επενδύσετε όχι μόνο χάρτινα αλλά και κάθε είδους ξύλινα κουτιά/κιβώτια και όχι μόνο με ύφασμα αλλά και με απλό ή αυτοκόλλητο διακοσμητικό χαρτί, απλώς η υφασμάτινη επένδυση έχει σαφώς μεγαλύτερη αντοχή.










































ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:  (με κλικ μεγενθύνονται)
pinterest.com/  bhg.com










soulouposeto