Κατασκευές - Χρήσιμες συμβουλές - Πρακτικές λύσεις

Διακοσμητικά ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ από ΓΥΨΟ







Κηροπήγια, κασπώ, μπωλ, πιατέλες, διακοσμητικές φιγούρες και κάθε είδους διακοσμητικό ακόμη και για να στολίσετε άλλες κατασκευές, τοίχους ή έπιπλα, φτιαγμένα από γύψο.

Ανάλογα με τον τύπο της κατασκευής, πολύ μικρή σε μέγεθος ή μεγαλύτερη, τον τρόπο που θέλετε στην συνέχεια να την επεξεργαστείτε κλπ. μπορείτε να δουλέψετε με: -απλό οικοδομικό ή - καλλιτεχνικό γύψο


Και οι δύο μορφές διατίθενται σε σκόνη που αναμειγνύεται με νερό. Οι αναλογίες διαφέρουν όχι μόνο ανά είδος γύψου αλλά ακόμη και ανά προϊόν και εταιρία και μπορεί να ποικίλουν από 1:1 έως και 1:4 γι΄αυτό και ακολουθείστε τις οδηγίες ανάμειξης που αναγράφονται στην συσκευασία του προϊόντος που θα χρησιμοποιήσετε.

Οι διαφορές τόσο στην "συμπεριφορά" του υλικού κατά την διάρκεια της κατασκευής όσο και στο τελικό αποτέλεσμα ανάμεσα στον κοινό και τον γύψο καλλιτεχνίας, είναι μεν υπαρκτές (ο καλλιτεχνικός γύψος έχει μεγαλύτερη πλαστικότητα, στεγνώνει πιο αργά κι έτσι σας επιτρέπει να παρέμβετε για να διορθώσετε ατέλειες για περισσότερο χρόνο και δίνει καλύτερο τελικό φινίρισμα ειδικά σε κατασκευές με λεπτομέρειες στο σχέδιο) αλλά για ερασιτεχνικές κατασκευές, ειδικά εάν στην συνέχεια πρόκειται να βαφτούν ή με όποιο τρόπο να καλυφθεί η εξωτερική τους επιφάνεια, αλλά και γενικώς για να εξοικειωθείτε με την όλη διαδικασία, ξεκινήστε με απλό οικοδομικό γύψο που θα τον βρείτε να πωλείται από 1ευρώ/κιλό, ενώ η αντίστοιχη τιμή του γύψου καλλιτεχνίας είναι περίπου 5πλάσια εκτός αν βρείτε κάποια προσφορά σε μεγάλα κυρίως πολυκατάστημα με τέτοια είδη.

Με γύψο μπορείτε να δουλέψετε με 3 τρόπους:

- με την χρήση καλουπιού



- αποτυπώνοντας το σχέδιο από οποιοδήποτε αντικείμενο πιέζοντάς το πάνω σ΄ένα στρώμα γύψου ή



- με γυψογάζα (θα την βρείτε σε καταστήματα με είδη κατασκευών αλλά και σε μεγάλα φαρμακεία συνήθως σε ρολό των 3μέτρων και τιμή περίπου 1ευρώ/μέτρο, ανάλογα και με το φάρδος της).


1. με καλούπια

Η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια με εκείνη της κατασκευής αντικειμένων από μείγμα τσιμέντου, πλην της επάλειψης των καλουπιών με λάδι ή πετρέλαιο, ο βασικός όγκος του γύψου βγαίνει εύκολα από πλαστικά, χάρτινα ή καλούπια σιλικόνης.
Για τα εσωτερικά μόνο καλούπια, αυτά δλδ που θα χρησιμοποιήσετε σε κάποιες κατασκευές όπως πχ κηροπήγια, κασπώ κλπ για να δημιουργήσετε το κενό που θα τοποθετηθεί το κερί ή το γλαστράκι θα τα αλείψετε για μεγαλύτερη ευκολία με βαζελίνη

Αναμειγνύετε την σκόνη γύψου με νερό ώστε να προκύψει ένα παχύρευστο μείγμα, γεμίζετε το καλούπι, αφήνετε να στερεοποιηθεί και ξεκαλουπώνετε.

Ως καλούπι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε τα ειδικά σε διάφορα σχήματα καλούπια για κατασκευές που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη κατασκευών, αλλά και οποιοδήποτε σκεύος, άδειες συσκευασίες τροφίμων, φορμάκια ζαχαροπλαστικής, κουπ κουατ σε διάφορα σχέδια, παγοθήκες κλπ.

Ο γύψος μπορεί και να χρωματιστεί με κοινά ακρυλικά χρώματα ή χρώματα ζωγραφικής πριν τοποθετηθεί στο καλούπι, αν προσθέσετε στο μείγμα σταγόνες χρώματος και ανακατέψετε. 
Δείτε παρακάτω στην ενότητα των videos μια εκπληκτικά απλή αλλά εξαιρετικά όμορφη κατασκευή για κηροπήγια με χρωματισμένο γύψο.





1. ...ξεπατικωτούρα

Αφού φτιάξετε το μείγμα γύψου (λίγο πιο πηχτό απ΄όσο χρειάζεται για κατασκευές με χυτό καλούπιαδειάζετε σε ένα σκεύος τόση ποσότητα ώστε να επαρκεί σε βάθος και ύψος για το αντικείμενο/σχέδιο που θέλετε να αποτυπώσετε

Πριν στερεοποιηθεί εντελώς το μείγμα, όταν ακουμπώντας το χέρι σας νοιώθετε τον γύψο περίπου σαν πλαστελίνη, βυθείστε πιέζοντας ελαφρά πάνω στην επιφάνειά του το αντικείμενο/καλούπι με την καλή πλευρά του προς τα κάτω (μέσα στον γύψο). Αραιώνετε μια ποσότητα μείγματος γύψου με λίγο νερό ώστε να γίνει πιο ρευστόγεμίζετε το "καλούπι" και ισιώνετε με το χέρι ή μια σπάτουλα έτσι ώστε η επιφάνεια του γύψου μέσα στο δοχείο να είναι επίπεδη/λεία.  


Αυτό το πάνω μέρος γύψου στο δοχείο κατά την διάρκεια της κατασκευής θα είναι η πίσω όψη του γύψινου αντικειμένου που τελικώς θα δημιουργήσετε και καλό είναι να είναι ίσια ώστε να μπορείτε πχ να το κρεμάσετε αν πρόκειται για κατασκευή που θα μπει σε τοίχο ή όπου κι αν το ακουμπήσετε να στέκεται εύκολα και σταθερά.  Αφήνετε να στερεοποιηθεί εντελώς ο γύψος και τον βγάζετε από το δοχείο.

Σ΄αυτήν την τεχνική με το αποτύπωμα του καλουπιού πάνω στον γύψο, το μοναδικό σημείο που θέλει προσοχή είναι η ποσότητα του γύψου που αρχικά θα τοποθετήσετε στο δοχείο. Σε ύψος/βάθος θα πρέπει να είναι κατά ελάχιστα μεγαλύτερη από όσο χρειάζεται το αντικείμενο που θα χρησιμοποιήσετε, διαφορετικά θα προκύψει ένα πολύ χοντρό "περίγραμμα" από γύψο που στο κέντρο του θα έχει ένα δυσανάλογα λεπτό σχέδιο.


3. γυψογάζα

Eυκολότερος τρόπος από τον γύψο σε σκόνη για εντελώς αρχάριους και ιδανικός για να κατασκευάσετε μάσκες, αλλά και για παιδικές χειροτεχνίες. 

Κόβετε την γάζα σε μικρά ή μεγαλύτερα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος της κατασκευής, βουτάτε το κάθε κομμάτι για μερικά δευτερόλεπτα μέσα σε νερό και το απλώνετε πάνω στο καλούπι που έχετε επιλέξει για να δημιουργήσετε το ομοίωμά του. Με τον ίδιο τρόπο καλύπτετε ολόκληρη την επιφάνειά του στρώνοντας με το χέρι, ενώνοντας και λειαίνοντας κατά το δυνατόν τα κομμάτια γάζας, αφήνετε να στερεοποιηθεί εντελώς και τραβάτε το γύψινο ομοίωμα

Σαν καλούπι για να δουλέψετε με γυψογάζα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο οποιοδήποτε αντικείμενο π.χ να καλύψετε την πίσω όψη ενός μπωλ, μιας πιατέλας ή ενός οποιουδήποτε διακοσμητικού αντικειμένου για να φτιάξετε αντίστοιχα γύψινα, όσο και σχήματα και μορφές που θα δημιουργήσετε με χαρτόνι, αλουμινόχαρτο, μπαλόνια ή οτιδήποτε άλλο που θα σας δώσει το σχήμα που θέλετε και στην συνέχεια θα το "ντύσετε" με την γάζα ώστε να προκύψει το αντίστοιχο γύψινο ομοίωμα.

Και...

* Το ιδανικό σε ότι αφορά τον χρόνο στερεοποίησης, με όποιον τρόπο κι αν έχετε δημιουργήσει μια γύψινη κατασκευή, είναι να την αφήσετε να στεγνώσει εντελώς για μια ολόκληρη μέρα πριν την οποιαδήποτε μετέπειτα επεξεργασία της. 

* Τις ατέλειες και ανομοιομορφίες του γύψου κυρίως περιμετρικά των κατασκευών, μετά το ξεκαλούπωμα, μπορείτε να τις τρίψετε με πολύ ψιλό γυαλόχαρτο, ισιώνοντας και λειαίνοντας τις άκρες και δημιουργώντας καλύτερο φινίρισμα.

*Με ακρυλικά χρώματα ή τέμπερες μπορείτε να βάψετε, αφού φυσικά στεγνώσει εντελώς οποιαδήποτε γύψινη κατασκευή όπως και να κολλήσετε πάνω της οποιοδήποτε διακοσμητικό στοιχείο από ύφασμα, χαρτί, χάντρες, βότσαλα κλπ. 

* Σε αντίθεση με τις τσιμεντένιες κατασκευές, τα από γύψο φτιαγμένα αντικείμενα ενδείκνυνται περισσότερο για χρήση στο εσωτερικό του σπιτιού, καθώς είναι πολύ πιο ευαίσθητα σε εξωτερικές συνθήκες και κυρίως στην επαφή με νερό.

* Αν αλείψετε με βαζελίνη ένα ανθρώπινο πρόσωπο αφήνοντας ακάλυπτα τα σημεία γύρω από τα μάτια και το στόμα και δουλέψετε πάνω του με γυψογάζα που θα τραβήξετε μόλις αρχίσει να στερεοποιείται, σαν να επρόκειτο για οποιοδήποτε καλούπι,  θα δημιουργήσετε μάσκες πιστά αντίγραφα του κάθε "μοντέλου" που αφού στην συνέχεια τις βάψετε ή τις διακοσμήσετε με όποιον τρόπο θέλετε, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε τόσο σαν αποκριάτικες όσο και ως διακοσμητικές.

* Μπορείτε να φτιάξετε κάθε σχήματος  καλούπια για γύψινες κατασκευές, συγκεκριμένα αντικείμενα, γράμματα, αριθμούς κλπ για κάθε είδους χρήση και διακόσμηση,  από χοντρό διπλό χαρτόνι που θα κόψετε στο αντίστοιχο σχήμα και θα συναρμολογήσετε κολλώντας το πάνω σε μια από επίσης χοντρό χαρτόνι επιφάνεια, ώστε το μείγμα γύψου που θα το γεμίσετε να μένει μέσα στο καλούπι και να μην χύνεται από τις άκρες.

* Λεπτά διακοσμητικά γύψινα μοτίβα για να διακοσμήσετε τοίχους, έπιπλα ή για όποια άλλη χρήση, μπορείτε να φτιάξετε με μείγμα γύψου και stencils. Κολλήστε με κολλητική ταινία τις γωνίες τους stencil πάνω στον τοίχο ή στο έπιπλο και με μια λεπτή σπάτουλα γεμίστε το σχέδιο με μείγμα γύψου όπως ακριβώς θα κάνατε με χρώμα. Μπορείτε να έχετε ήδη χρωματίσει τον γύψο ή να το βάψετε αφού στερεοποιηθεί εντελώς και αφαιρέσετε το stencil.

* Αν θελήσετε να κολλήσετε επιμέρους γύψινα κομμάτια της ίδιας κατασκευής ή μικρές γύψινες κατασκευές μεταξύ τους για να δημιουργήσετε π.χ μια γιρλάντα αποτελούμενη από μικρά μικρά σχέδια, θα το κάνετε με μια οποιαδήποτε ισχυρή κόλλα.

* Σε αντικείμενα που σας ενδιαφέρει το όσο πιο τέλειο φινίρισμα της κατασκευής (εντελώς λεία επιφάνεια) θα δουλέψετε με καλούπι και γύψο καλλιτεχνίας. Τόσο με την γυψογάζα όσο και με απλό γύψο είναι αδύνατον αν δεν είστε επαγγελματίας που στην συνέχεια θα τρίψει πολλές φορές και θα επεξεργαστεί την επιφάνεια της κατασκευής να δώσετε άψογη μορφή. 


Να πως...


εκπληκτικά κηροπήγια με καλούπι


η τεχνική της ...ξεπατικωτούρας

μάσκα με γυψογάζα




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:  (με κλικ μεγενθύνονται)
pinterest.com/  










soulouposeto
Previous
Next Post »
http://comgr.net http://laptop-service.net http://service-ypologiston.com http://minoas.info http://web-hellas.gr http://minoasnet.com http://wdm.gr http://gr24.info http://sitewards.eu https://netgr.eu http://wpxproud.net http://grcom.net Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Subaru service Λαουταρης,service Subaru αθήνα,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ Subaru αθήνα,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ service Subaru αθήνα,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ Subaru αθήνα,Subaru service Λαουταρης,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Subaru service Λαουταρης,service Subaru αθήνα,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ Subaru αθήνα,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ service Subaru αθήνα,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ Subaru αθήνα,Subaru service Λαουταρης,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ service Subaru αθήνα,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ Subaru αθήνα,Subaru service Λαουταρης,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Make Up ΝΥΦΗΣ ΝΥΦΙΚΟ Make Up ΝΥΦΙΚΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΝΥΦΗΣ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΓΑΜΟΥ http://pcuser.gr http://pcuser-help.eu http://psagmenos.info http://proionta-tis-fisis.info http://kritikos.eu ΚΡΗΤΙΚΟΣ Φτιάχνω μόνος μου Προσκλητήρια Γάμου Προσκλητήρια Βάπτισης Μπομπονιέρες Γάμου Μπομπονιέρες Βάπτισης Διακοσμήσεις Γάμου Διακοσμήσεις Βάπτισης Στολισμοί Γάμου Στολισμοί Βάπτισης Πακέτο Βάπτισης Ρούχα Παπούτσια Κουτιά Πινακάκια Λαμπάδες Λαδοσέτ Μαρτυρικά Ευχολόγια Giannakas exhaust ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ. ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ ιλιον ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ πετρουπολη ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ περιστερι Ψυχολόγος Πετρούπολη ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΑΡΡΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ