TEXNIKH Crackle (Κρακελέ)Από το Γαλλικό "craqueler" που σημαίνει διασπώ/θρυμματίζω/ραγίζω και στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ακόμη faux τεχνική παλαίωσης μέσω βαψίματος, που δίνει σε κάθε είδους αντικείμενα την όψη φθοράς από τον χρόνο με τα σκασιμάτα-ραγίσματα που δημιουργεί η μπογιά πάνω στην επιφάνειά τους. 

1. Που;
Το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την τελική υφή του χρώματος διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του υλικού που είναι κατασκευασμένο κάθε αντικείμενο, αλλά η βασική τεχνική του κρακελέ μπορεί να εφαρμοστεί σε ξύλο, μέταλλο, γυαλί, χαρτί, πλαστικό, τσιμέντο, πηλό, κερί σε κάθε τύπου επιφάνεια/αντικείμενο.

2. Πως;

Για το cracκle εκτός από δύο αποχρώσεις μπογιάς, θα χρειαστείτε το ειδικό διαφανές βερνίκι (glaze) για κρακελέ  που παρεμβάλλεται ανάμεσα στις στρώσεις των δύο χρωμάτων μπογιάς και δημιουργεί το σκάσιμο στο τελικό χρώμα, ώστε από τις ρωγμές να διακρίνεται η πρώτη απόχρωση που βάφτηκε η επιφάνεια.

Αυτή είναι η βασική διαδικασία (μπογιά-βερνίκι για κρακελέ-μπογιά) για την εφαρμογή της τεχνικής με προϊόντα crackle ενός συστατικού και φυσικά το κάθε επόμενο στάδιο ξεκινά αφού στεγνώσει το κάθε υλικό με το οποίο περνιέται σταδιακά η προς επεξεργασία επιφάνεια. 


Μια άλλη κατηγορία κρακελέ προϊόντων είναι εκείνα των δύο ή και περισσότερων συστατικών που απαιτούν να περάσετε την επιφάνεια με παραπάνω από ένα ειδικό κρακελέ "βερνίκι" (κάτω ή και πάνω από την τελική μπογιά) ώστε να δημιουργηθούν τα σκασίματα στο χρώμα και πλέον κυκλοφορούν και ειδικές κρακελέ μπογιές (croco paints) στις οποίες έχει ήδη ενσωματωθεί το ειδικό για crackle βερνίκι. Απλώς βάφετε μια επιφάνεια με αυτές και μόλις στεγνώσουν δημιουργούνται τα σκασίματα στο χρώμα.


Κάθε προϊόν για crackle έχει τις δικές του προδιαγραφέςτρόπο χρήσης και χρόνους αναμονής για το στέγνωμα, με όσο πιο εξειδικευμένα προϊόντα αποφασίσετε να δουλέψετε, τόσο πιο ...ευλαβικά θα πρέπει να τηρήσετε τις οδηγίες εφαρμογής τους, πάντως ο ασφαλέστερος και ευκολότερος τρόπος για να εξοικειωθείτε αρχικά με την τεχνική, είναι να χρησιμοποιήσετε ένα βερνίκι για κρακελέ γενικής χρήσης και απλά ακρυλικά χρώματα πάνω σ΄ένα χάρτινο αντικείμενο, ένα χαρτόνι ή ένα κομμάτι ξύλο.
Kάντε εκεί τα πειράματά σας και δείτε πως διαφοροποιείται το τελικό αποτέλεσμα ανάλογα με την ποσότητα μπογιάς αλλά και κρακελέ που θα χρησιμοποιήσετε, τον χρόνο ανάμεσα στις στρώσεις και το πόσο στεγνό ή ακόμη ελαφρά υγρό θα είναι το βερνίκι, τις αποχρώσεις και τον τρόπο που θα έχει κινηθεί το πινέλο πάνω στην επιφάνεια, στοιχεία που καθορίσουν τον σχηματισμό των ρωγμών και το πόσο έντονες ή πιο απαλές θα είναι. 


3. Tips

* Αναζητώντας οδηγίες και συμβουλές για την τεχνική κρακελέ, θα πέσετε πάνω σε πολλούς ...κανόνες και "πρέπει".
"Το 1ο χρώμα πρέπει να είναι σκούρο, το 2ο ανοιχτόχρωμο..." "Η κίνηση του πινέλου κατά το βάψιμο με μπογιά πρέπει να έχει την αντίθετη φορά από εκείνη που ακολουθήσατε για το βερνίκι κρακελέ..." κλπ. κλπ.

Στην πραγματικότητα, όλα εξαρτώνται από το είδος του αντικειμένου που θα επεξεργαστείτε και το πως εσείς θέλετε το τελικό αποτέλεσμα. 


Για παράδειγμα σ΄ένα ξύλινο έπιπλο αν το πρώτο χρώμα είναι σκουρόχρωμο βεβαίως θα αναδειχθούν καλύτερα τα σκασίματα αν όμως εσείς δεν θέλετε να είναι έντονη η κρακελέ όψη, μπορείτε να το περάσετε αρχικά με άσπρο χρώμα και στην συνέχεια με όποια σκουρότερη απόχρωση.


Οι γενικοί κανόνες που καθορίζουν το αποτέλεσμα, έχουν να κάνουν με την ποσότητα (το πάχος στο στρώμα) τόσο της μπογιάς όσο και του βερνικιού και το πόσο στεγνό θα είναι το κρακελέ πριν περάσετε το τελικό χρώμα μπογιάς:
- περισσότερο χρώμα ή κρακελέ = μεγαλύτερα/βαθύτερα σκασίματα
- όσο πιο στεγνό το κρακελέ = πιο ομοιόμορφα και μικρότερα σκασίματα 

- πέρασμα της τελικής μπογιάς με το πινέλο προς την αντίθετη φορά από αυτή που περάστηκε το κρακελέ = εντονότερα σκασίματα

Ο μοναδικός κανόνας που δεν χωρά "αυτοσχεδιασμούς", είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν σημεία της όποιας επιφάνειας επεξεργάζεστε που και το κρακελέ και η τελική μπογιά θα έχουν περάσει από πάνω τους παραπάνω από 1-2 φορέςΒάφετε δηλαδή, με οριζόντιες ή κάθετες κινήσεις χωρίς να περνάτε το πινέλο πολλές φορές από το ίδιο σημείο. 

Από το είδος του αντικειμένου, εξαρτάται και η φορά κίνησης του πινέλου. π.χ σε έπιπλα που έχουν επιφάνειες με μεγάλο μήκος (πχ πόδια επίπλων) βάφετε με κάθετες κινήσεις, στα σημεία με μεγαλύτερο πλάτος (πχ συρτάρια) με οριζόντιες, στο κρακελέ πχ σε μια στρογγυλή πιατέλα με κυκλικές κλπ. 

Ο στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να δημιουργηθεί τεχνητά ένα όσο πιο  φυσικό αποτέλεσμα φθοράς και όπως σε όλες τις τεχνικές παλαίωσης η φόρμα και οι "γραμμές" του κάθε αντικειμένου καθορίζουν τον τρόπο "κίνησης" της μπογιάς πάνω σε αυτό.  

* Τόσο σε ξύλινες, μεταλλικές και γυάλινες επιφάνειες, αντί να τις βάψετε αρχικά με άσπρη μπογιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αστάρι σαν βάση που πάνω θα απλώσετε το κρακελέ, ορισμένες μάλιστα εταιρίες προϊόντων συστήνουν αυτόν τον τρόπο για πιο φυσικό αποτέλεσμα και καλύτερο τελικό φινίρισμα


* Τελειώνοντας την επεξεργασία κάθε επιφάνειας κι αφού στεγνώσει εντελώς, θα πρέπει να περαστεί με προστατευτικό βερνίκι. 

* Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια εντυπωσιακή μεν αλλά "μονότονη" τεχνοτροπία, με την έννοια πως εφαρμοσμένη από μόνη της ιδιαίτερα πάνω σε μεγάλες επιφάνειες είναι αρκετά "κουραστική" οπτικά και πολύ δύσκολα θα σας ικανοποιήσει το τελικό αποτέλεσμα πάνω π.χ σ΄ένα μεγάλων διαστάσεων έπιπλο  αν δεν συνδυαστεί και με κάποια άλλη τεχνική παλαίωσης όπως  π.χ πατίναντεκουπάζ κλπ. 


Αντίθετα, το κρακελέ είναι η ιδανική τεχνοτροπία για να συνδυαστεί κυρίως με ντεκουπάζ πάνω σε ξύλινα, μεταλλικά, χάρτινα ή γυάλινα αντικείμεναΤο σύνολο δίνει μια γενική αντικέ όψη σε κάθε επιφάνεια ιδιαίτερα καλαίσθητηΕιδικά το ντεκουπάζ με χαρτοπετσέτα ή ρυζόχαρτο δίνει μια πολύ ομοιογενή τελική μορφή, αφού οι ρωγμές στο χρώμα ξεχωρίζουν και κάτω από την επιφάνεια του ντεκουπάζ μοτίβου και το σύνολο μοιάζει πραγματικά σαν ζωγραφισμένο

Το στάδιο βαψίματος μιας επιφάνειας με το αρχικό χρώμα, αυτό που θέλετε θα διακρίνεται στο τέλος ανάμεσα από τις ρωγμές, μπορείτε και να το παραλείψετε σε αντικείμενα που η υπάρχουσα απόχρωσή τους σας ικανοποιεί π.χ σκουρόχρωμα έπιπλα δεν είναι ανάγκη να τα ξαναβάψετε με σκούρα μπογιά, σε μεταλλικές επιφάνειες κλπ. 


Το τελικό χρώμα, πάνω από το κρακελέ, σε μικρές επιφάνειες μπορεί να εφαρμοστεί και με σφουγγαράκι αντί για πινέλο.  Ταμπονάρετε την μπογιά 1-2 φορές πάνω σε κάθε σημείο, φροντίζοντας η ποσότητα μπογιάς που έχει κάθε φορά το σφουγγάρι να μην είναι ούτε υπερβολική ούτε λίγη  Να πως... 


 Κρακελέ ενός συστατικού σε  Χαρτί  - Μέταλλο Εκπληκτική κατασκευή Γυάλινης πιατέλας κρακελέ  και Κεριού
ειδικά την εφαρμογή στο γυαλί αξίζει να την δείτε ως το τέλος
και να θαυμάσετε το τελικό αποτέλεσμα
Κρακελέ σε συνδυασμό με ντεκουπάζ σε Ξύλο
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:  (με κλικ μεγενθύνονται)
pinterest.com/  
soulouposeto