Βρίσκω την κατάλληλη ντουλάπα για τα ρούχα μου


…και όχι άλλες ιδέες και συμβουλές οργάνωσης και τακτοποίησης. Και δεν το λέω αυτό, επειδή τις θεωρώ περιττές. Το αντίθετο, μάλιστα. Τις διαβάζω μανιωδώς. Αλλά, το θέμα είναι ότι όσες συμβουλές και ιδέες και λύσεις τακτοποίησης κι αν σου δώσουν, αν η βάση δεν είναι σωστή, το αποτέλεσμα ή δεν θα είναι ικανοποιητικό ή δεν θα έχει διάρκεια.

Και στην περίπτωσή μας, η βάση είναι η ντουλάπα, η οποία ανεξάρτητα από τις διαστάσεις της, θα πρέπει να είναι εσωτερικά λειτουργική και πρακτική, δηλαδή τα ράφια, τα συρτάρια, οι ράγες και τα υπόλοιπα βοηθητικά αξεσουάρ να είναι έτσι τοποθετημένα, ώστε να συμβάλλουν στην καλύτερη ταξινόμηση και τακτοποίηση των πραγμάτων.Σίγουρα, η ιδανική ντουλάπα είναι μια τεράστια ντουλάπα, μια γκαρνταρόμπα, ένα «dressing room». Επειδή όμως η γκαρνταρόμπα για μένα, όπως και για τους  περισσότερους, είναι όνειρο «θερινής νυκτός», θα μιλήσω για μια συνηθισμένη ντουλάπα και, μάλιστα μικρή, π.χ. 100Χ50Χ240εκ.

Μετά από σκέψη και έρευνα, κατέληξα σ’ αυτή τη μορφή :


  • ένα ράφι τέρμα ψηλά, για ό,τι δεν χρησιμοποιώ συχνά (αμπιγιέ τσάντες και αξεσουάρ, ρούχα off-season για έκτακτες περιπτώσεις κτλ).
  • μια μεγάλη ράγα, που χωρίζεται σε δύο μέρη από μια βοηθητική ράγα, το αριστερό μέρος προορίζεται για τα μακριά ρούχα (παλτό, καμπαρντίνες, φορέματα, μακριές φούστες, μακριές μπλούζες κτλ), το δεξί μέρος για το πιο κοντά ρούχα (μπουφάν, τζάκετ, σακάκια, πουκάμισα, μπλούζες, T-shirt), ενώ το κάτω μέρος της βοηθητικής ράγας, για τα ακόμη πιο κοντά ρούχα (παντελόνια, φούστες, σορτς κτλ).
  • ένα συρτάρι με θήκες (καλύτερα στενό για εξοικονόμηση χώρου), όπου τακτοποιούνται εύκολα εσώρουχα, καλσόν, κάλτσες και ζώνες.
  • ένα μεγάλο συρτάρι για τα ρούχα που δεν θέλω να κρεμάσω (μάλλινα, φόρμες, κολλάν, πυτζάμες κτλ).
  • Το κάτω μέρος της ντουλάπας μένει ελεύθερο για τα παπούτσια, που θέλω να είναι προστατευμένα σε κουτιά, και για τις τσάντες.  Έτσι, είτε τον αφήνω κενό είτε χρησιμοποιώ ακόμη ένα μεγάλο συρτάρι.Όσον αφορά το θέμα του καθρέφτη, μπορούν το ένα ή και τα δύο φύλλα της ντουλάπας να είναι καθρέφτης, όποτε έχεις αμέσως αυτό που θέλεις εκεί ακριβώς που το χρειάζεσαι.

Τέλος, ιδέες, λύσεις, συμβουλές, tips συνοψίζονται σε δύο γενικούς κανόνες:

1ος «χρυσός» κανόνας:  ότι δεν φοριέται, χαρίζεται ή πετιέται.
Η εξαίρεση μπορεί να μπει στο ψηλό ράφι, μαζί με τα υπόλοιπα που δεν χρησιμοποιείς.

2ος κανόνας:  ομοιομορφία => τάξη + αρμονία
Τα φορέματα με τα φορέματα, οι φούστες με τις φούστες, οι μπλούζες με τις μπλούζες, τα μάλλινα με τα μάλλινα κ.ο.κ. Και στις «υποκατηγορίες», οι άσπρες μπλούζες με τις άσπρες μπλούζες, τα μαύρα φορέματα με τα μαύρα φορέματα …«Η ζωή είναι πραγματικά απλή,

αλλά επιμένουμε να την κάνουμε περίπλοκη».Πολύ ολοκληρωμένες προτάσεις και ιδέες μπορείς να δεις και εδώ:


Σκέψη της τελευταίας στιγμής: Αυτή είναι απλά μια εκδοχή από αμέτρητες άλλες. Και επιδέχεται τόσες αλλαγές, ενστάσεις και ερωτηματικά, όσες είναι και οι ανάγκες που προσπαθεί να καλύψει. Πριν  βιαστείς να υιοθετήσεις οτιδήποτε: σκέψου, δες, συζήτησε, ψάξε, παρατήρησε, δοκίμασε, δοκίμασε διάφορες εκδοχές και μετά αποφάσισε!  
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ