10 φυτά κατάλληλα για χώρους με λίγο φως [plants ideal for foyers andlow light]

Photo by tanakawho on FlickrΜπορεί οι περισσότεροι από εμάς να μένουμε σε διαμερίσματα και να δίνουμε λίγη σημασία στο τι επικρατεί έξω από τον χώρο μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι η είσοδος είναι κι αυτή μέρος του σπιτιού μας, και μάλιστα είναι εξίσου σημαντική, αφού δίνει την πρώτη εντύπωση σε όποιον μας επισκέπτεται.


Ο πιο απλός τρόπος, για να την διακοσμήσουμε είναι να τοποθετήσουμε έξω από την πόρτα μας ένα ή περισσότερα φυτά, καθώς αμέσως κάνουν τον χώρο πιο όμορφο, πιο ζεστό και φιλόξενο.

Κι επειδή τα φουαγιέ και οι διάδρομοι πολυκατοικιών δεν έχουν συνήθως μεγάλα παράθυρα και άπλετο φως, θα ήταν καλό είναι να διαλέξουμε φυτά που ευδοκιμούν σε χαμηλό ως μέτριο φωτισμό.

1) Μπαμπούphoto by dixie wells on FlickrΚατά τη γνώμη μου, η νούμερο ένα επιλογή για φυτά εσωτερικού χώρου. Με την εξωτική του εμφάνιση και με όλη τη φιλοσοφία του feng shui που πρεσβεύει για καλοτυχία και αρμονία, φέρνει στον χώρο "καλή ενέργεια" και καλή διάθεση.


* Προτιμά τα σκιερά μέρη - το άμεσο φως μπορεί να κιτρινίσει τα φύλλα του.

* Θέλει τακτικό πότισμα, αλλά προσοχή στην ποσότητα του νερού. Συνήθως θέλει πότισμα, όταν το χώμα στην επιφάνεια είναι εντελώς στεγνό.

* Προτιμήστε γλάστρα που στενεύει προς τα κάτω, για να προστατεύονται οι ρίζες του.

2) Φούξια ή Σκουλαρικιά


photo by Maja Dumat on Flickr
Τη συναντάμε σε αυλές ως μεγάλο θάμνο με εντυπωσιακά ροζ, λευκά και μοβ λουλούδια, αλλά και σε γλάστρες με μικρότερο μέγεθος. Το χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι τα εντυπωσιακά της λουλούδια που γέρνουν προς τα κάτω. Σ' έναν άχρωμο και μονότονο διάδρομο σίγουρα θα έκανε αίσθηση.


* Προτιμά τα ημισκιερά μέρη. Αν υπάρχει παράθυρο, θα ήταν καλό να τοποθετηθεί κοντά.

* Θέλει κανονικό πότισμα. Της αρέσει η υγρασία, εφόσον γίνεται σωστή αποστράγγιση και αδειάζουμε το νερό από το πιατάκι της γλάστρας.

* Είναι ευαίσθητη στις υψηλές θερμοκρασίες, γι' αυτό το σημείο που βρίσκεται πρέπει να είναι δροσερό.

* Λίπανση μια - δυο φορές το μήνα, ειδικά την περίοδο της ανθοφορίας.

3) Υπομονή


photo by Robert Nunnaly on Flickr


Το όνομα δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού πρέπει να μείνει 12 ώρες στο σκοτάδι για ν' ανθίσει, όπως και πρέπει να περιμένεις ως τα Χριστούγεννα, για να χαρείς τα άνθη της.

* Χρειάζεται μέτριο προς δυνατό, αλλά όχι άμεσο φως και χώμα που να στραγγίζει εύκολα.

* Θέλει συχνό πότισμα (2-3 φορές την βδομάδα), αν βρίσκεται σε ξερό και ζεστό περιβάλλον, ενώ η μία φορά φτάνει, όταν έχει υγρασία ή κρύο.

* Καλό είναι να ελέγχουμε το χώμα, πριν ποτίσουμε: αν είναι πολύ στεγνό, θέλει σίγουρα πότισμα, ενώ δεν πρέπει να αφήνουμε νερό στο πιατάκι της γλάστρας. Ως κάκτος είναι ανθεκτικός και δεν θέλει πολύ φροντίδα. Για λίπανση, χρησιμοποιούμε λίπασμα για κάκτους μια - δυο φορές τον μήνα.

4) Γκουσμάνια minor


photo by cliff on FlickrΑπό την οικογένεια των Βρομελιδών στην οποία ανήκει, είναι από τα πιο εύκολα σε φροντίδα φυτά και δίνει μια εξωτική νότα στον χώρο που θα τοποθετηθεί. Μπορείτε να χρησιμοποίησετε λευκό ή κόκκινο κασπώ ή γλάστρα, καθώς δημιουργεί τέλεια αντίθεση μετά βαθυπράσινα φύλλα της και το έντονο κόκκινο ή πορτοκαλί ή κίτρινο άνθος της.


* Προτιμά το έμμεσο φως.


* Οι ρίζες της είναι ευπαθής, γι' αυτό είναι καλό να χρησιμοποιήσουμε χώμα με καλή αποστράγγιση, ενώ στον πάτο της γλάστρας μπορούμε να προσθέσουμε μια καλή στρώση χαλίκι, για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.


* Θέλει συχνό πότισμα, για να διατηρεί το χώμα της μια σχετική υγρασία.


* Της αρέσει η ζέστη (15-27 ) και η υγρασία. Δεν αντέχει στο πολύ κρύο.
5) Ζάμια μικρή


photo by Scott Zona on Flickr
Η ζάμια είναι εξίσου ανθεκτική ως φυτό και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Ταιριάζει σε ψηλές στενόμακρες γλάστρες, που μπορούν να τοποθετηθούν στις δυο πλευρές της εισόδου.


* Της αρέσει ο μέτριος φωτισμός, ούτε το πολύ έντονο φως ούτε τα πολύ σκιώδη μέρη.


* Πότισμα 1-2 φορές τη βδομάδα, γιατί χρειάζεται υγρασία, αλλά και καλή αποστράγγιση. Γι' αυτό δεν αφήνουμε νερό στο πιατάκι της γλάστρας.


* Λίπανση 1-2 φορές τον μήνα για πιο πλούσια βλάστηση.6) Σπαθίφυλλο


photo by jwpΚι αυτό το όμορφο φυτό θέλει λίγη περιποίηση και αντέχει αρκετά, εφόσον δεν εκτίθεται σε ακραίες συνθήκες (πολύ κρύο, πολύ ζέστη, άμεσο δυνατό φως).


* Το σπαθίφυλλο προτιμά μέτριο προς χαμηλό φως, πάντοτε φιλτραρισμένο.


* Θέλει πότισμα τακτικό τους θερινούς μήνες (2 - 3 φορές την βδομάδα) και πιο αραιό τους υπόλοιπους. Του αρέσει η υγρασία, αλλά και η καλή αποστράγγιση, γι' αυτό δεν αφήνουμε το χώμα να λασπώσει και αδειάζουμε το πιατάκι της γλάστρας.


* Λίπανση μια - δυο φορές τον μήνα, ιδίως την περίοδο της ανθοφορίας.
7) Ανθούριο


photo by Sid Mosdell on FlickrΠολύ εντυπωσιακό, αλλά και ανθεκτικό φυτό, δεν περνά απαρατήρητο όπου κι αν τοποθετηθεί με τα κόκκινα άνθη και τα μεγάλα καταπράσινα φύλλα του. Όμως, καλό είναι να αποφεύγετε η τοποθέτησή του σε σημεία που έχουν πρόσβαση μικρά παιδιά και κατοικίδια, γιατί είναι δηλητηριώδες, αν φαγωθεί.


* Θέλει πότισμα 1 - 2 φορές τη βδομάδα και ψεκασμούς, γιατί του αρέσει η υγρασία.


* Δεν είναι ανεκτικό σε απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, στο πολύ κρύο ή την πολύ ζέστη, στα ρεύματα, γι' αυτό προτιμήστε εσωτερικούς χώρους με κανονική θερμοκρασία.


* Αντέχει σε σημεία με λίγο φως, αν και καθυστερεί η ανάπτυξη του. Προτιμά τον μέτριο, πάντα έμμεσο φωτισμό.


* Συνήθως δεν χρειάζεται λίπανση. Αν είναι αναγκαία, προτιμήστε στερεάς μορφής λίπασμα και όχι υγρό.
8) Γιούκαphoto by Maja Dumat on FlickrΗ γιούκα είναι ένα πολύ δημοφιλές φυτό που μπορεί να αντέξει τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση και μπορεί να ομορφύνει οποιαδήποτε γωνιά, χωρίς να ανησυχείτε μήπως χαλάσει.


* Τα καταφέρνει καλά τόσο στο άμεσο δυνατό φως όσο στα ημισκιερά μέρη.


* Τους καλοκαιρινούς μήνες θέλει πιο συχνό πότισμα, περίπου μια φορά τη βδομάδα, ενώ τους υπόλοιπους μήνες ακόμη πιο αραιά.


* Προτιμήστε χώμα καλής αποστράγγισης και ανακατέψτε το με λίγη άμμο, για καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ μπορείτε να βάλετε και μια στρώση χαλίκι στον πάτο της γλάστρας. Επίσης, μην ξεχνάτε να αδειάζετε το νερό από το πιατάκι της γλάστρας.9) Κέντια


Photo by Eduardo Milo on Flickr
Άλλο ένα εντυπωσιακό φοινικοειδές φυτό που μπορεί να πάρει ύψος, ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας και το φωτισμό.


* Προτιμά το μέτριο φως, ενώ η άμεση έκθεση στον ήλιο μπορεί να "κάψει" τα φύλλα του.


* Χρειάζεται πότισμα μόνο όταν το χώμα της γλάστρας είναι στεγνό. Αφαιρούμε το νερό που στραγγίζεται στο πιατάκι, για να μην βλάψουμε τις ρίζες του.


* Είναι ευαίσθητο στις πολύ χαμηλές και πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όποτε προτιμήστε χώρους που έχουν συνήθως από 10 - 32 βαθμούς Κελσίου.

10) Ασπιδίστρα (Cast iron plant)


Photo by Halfrain on FlickrΝα και ένα φυτό που δεν παθαίνει τίποτα, ακόμη και στα χέρια του πιο άσχετου και ανεπίδεκτου! Ευδοκιμεί άνετα σε μέρη με λίγο φως, ενώ αντέχει ακόμη και σε ξηρό περιβάλλον και στα ρεύματα. Λόγω της αντοχής του, το αποκαλούν το "φυτό του τσαγκάρη" (cast iron plant). Έχει μεγάλα, μακρόστενα, καταπράσινα, λογχοειδή φύλλα και θα ταίριαζε τέλεια σε ψηλή μακρόστενη γλάστρα μαύρη, λευκή ή κόκκινη.

* Θέλει αραιό πότισμα, μια φορά περίπου τη βδομάδα.

* Λίπανση καλύτερα να γίνεται την άνοιξη και το καλοκαίρι για πιο υγιές και εντυπωσιακό φύλλωμα.


Σκέψη της τελευταίας στιγμής: Σύμφωνα με το Feng Shui, το κόκκινο χρώμα στην είσοδο ενός σπιτιού, είτε σαν χρώμα πόρτας είτε σε διακοσμητικά αντικείμενα και γλάστρες είτε στα λουλούδια, είναι στοιχείο καλοτυχίας, πλούτου και ευημερίας.


ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ