Κατασκευές - Χρήσιμες συμβουλές - Πρακτικές λύσεις

Φυτέψτε ντομάτες (ρίζες) στο μπαλκόνι ,στην ταράτσα,σε όλους τους αστικούς χώρους!!!

Αστική καλλιέργεια 
Γίνε γεωργός στην πόλη!!!

Φυτέψτε ντομάτες (ρίζες) μέσα σε διάφορα δοχεία όπως πλαστικές σακούλες,γλάστρες,μικρούς κάδους απορριμμάτων, για να έχετε μεγαλύτερη σοδειά σε μικρούς αστικούς χώρους.

Ζητείστε από τα παιδιά σας να βοηθήσουν.Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι χαρά θα τους δώσετε εκτός από την γνώση.

Δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα από το φύτεμα των κηπευτικών σε γλάστρες για μπαλκόνια.
Όλοι επι το πλείστον νομίζουμε ότι είναι δύσκολο,απαιτεί πολύ χρόνο,χώρο και πολύ αφοσίωση .Τίποτα από αυτά δεν ισχύει.....
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι πολύ μεράκι,αγάπη γι`αυτό που θες να κάνεις και μια φορά στις 2-3 μέρες να ρίχνεις κάνα λίτρο νερό στις γλάστρες ανάλογα πάντα με την θερμοκρασία.Θα σας το εξηγήσω σε πολύ απλά και κατανοητά βήματα.
 
Το δοχείο φύτευσης
Μπορείτε να φυτέψετε τις πατάτες σας σε οποιοδήποτε μεγάλο δοχείο έχετε όπως οι κάδοι απορριμμάτων, (σακούλες απορριμμάτων (εννοείται καινούργιων :)),κομπόστ,χώματος κλπ), μεγάλα πλαστικά δοχεία (φαγητού από εστιατόρια όπως μαγιονέζα κλπ) ή  αγοράστε τους ειδικούς σάκους φύτευσης για πατάτες. 

*Απλά φροντίστε να ανοίξετε αρκετές τρύπες για αποστράγγιση του χώματος (μπορείτε να βάλετε φίλτρα καφέ ή σίτα για τα παράθυρα για να μην χάνεται το χώμα με το πότισμα)
Αν το δοχείο σας δεν έχει τρύπες απλά ανοίξετε μερικές ανάλογα).
Αποφύγετε τα πολύ μεγάλα δοχεία για να μπορείτε να μεταφέρετε εύκολα τα φυτά στον ήλιο σε περίπτωση μπαλκονιού κλπ. και για να μην σαπίσουν οι ντοματιές από υπερβολική υγρασία

Οι προϋποθέσεις για πέντε π.χ. ντοματιές είναι οι εξής:
  • Χώρος στο μπαλκόνι 1.5 μέτρο (αν μπουν κατά μήκος) επί 45-50 πόντους το πολύ, 
  • Γλάστρες που να έχουν ενα τυπικό βάθος γύρω στους 25-30 πόντους και ακτίνα διαμέτρου γύρω στους 20 πόντους.Τις βρίσκεις παντού (φυτώρια,είδη κιγκαλερίας,ακόμα και στα jumbo) και κοστίζουν μαζί με το πιατάκι της αποστράγγισης γύρω στα 3.50€-4.00€ (οι πλαστικές).
Καλό θα είναι αν είναι η πρώτη σας επαφή, να πάρετε πλαστικές κεραμιδί χρώμα (για ομορφιά) γλάστρες γιατί οι πήλινες,πορσελάνινες,γυάλινες, φωτιζόμενες και λοιπά είναι βαριές,πανάκριβες και δυσκίνητες σε περίπτωση που δεν συνεχίσετε την ενασχόληση σας με το φύτεμα.Οι μακρόστενες γλάστρες δεν βολεύουν γιατί είναι πολύ ρηχές και στενές για αυτό που εμείς τις θέλουμε,όπως δεν βολεύουν και τα στηρίγματα για τα κάγκελα,λόγω μετέπειτα βάρους από τον καρπό.(ή κάδους ή ακόμα τισ μεγάλες πλαστικές σακούλες από το χώμα ή κομπόστα)
 
Τι θα χρειαστούμε
  • Ρίζες ντομάτα από φυτώρια , δηλαδή ας πούμε 5 ρίζες επί 0.30€ = 1.50€ και δύο σακουλάκια χώμα φυτωρίου για γλάστρες εξωτερικού χώρου,2 σακούλες επί 3€ = 6€ και ξεκινάμε για το σπίτι.

    • Καθ`οδόν έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για κοκκινόχωμα , εν πάση περιπτώσει στο βουνό (στο τελείωμα των αυλακιών που έχουν δημιουργηθεί από τις βροχοπτώσεις). Αν βρεις πάρε πέντε σακούλες του σούπερ μάρκετ καλά γεμισμένες (αναλόγως όγκου γλάστρας ή δοχείου),εάν δε βρεις αγόρασε από το φυτώριο 7-8 σακούλια χώμα.
    • Λίπασμα (κοπριά) από πρόβατα η γίδια (όχι κότας ή αγελάδας) ή κάτι φυσικό αν θές όπως κομπόστα που θα αγοράσετε ή έχετε φτιάξει μόνοι σας σε κομποστοποιητή στο μπαλκόνι
    • Τέλος χρειαζόμαστε και λίγο χοντρό χαλικάκι για την στράγγιση...μάλλον σε μάντρα οικοδομών θα πάτε για αυτό,ειδάλλως βάλτε χοντρά πετραδάκια ή μικρά ξεπλυμένα βοτσαλάκια της θάλασσας....την ίδια δουλειά κάνουν

    Διαδικασία

    Φτάσαμε σπίτι....πάμε μπαλκόνι  ή ταράτσα και αρχίζει η πλάκα!!

    Βάζουμε την γλάστρα μπρος μας και ρίχνουμε στο πάτο μια στρώση χαλίκι,μετά βάζουμε μια στρώση 5 πόντων κοκκινόχωμα και το ζουλάμε να πατηθεί καλά (αυτό το κάνουμε στις ντομάτες κυρίως γιατί οι ριζούλες τους έχουν την τάση να κατεβαίνουν προς τα κάτω και πρέπει εμείς να έχουμε φροντίσει να του δώσουμε έδαφος για ανάπτυξη και στήριξη).

    Μετά βάζουμε 1 μέρος κόκκινου χώματος και 2 από το χώμα του φυτωρίου και τα ανακατεύουμε καλά για να γίνει το χώμα μας λίγο πιο αραιό ώστε να αναπτυχθεί η ρίζα του φυτού μας γρηγορότερα.
    Ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση λίγο μεγαλύτερη από αυτήν της ρίζας μας,βγάζουμε από το σακουλάκι την ντοματόριζα μας και την ακουμπάμε στο κέντρο της τρύπας μας,κατόπιν παίρνουμε λίγο χώμα φυτωρίου και βάζουμε περιμετρικά ώστε να μπορέσει να καλυφθεί η ρίζα επαρκώς από χώμα,το πατάμε καλά και προσθέτουμε όσο χρειάζεται.

    Περιμένουμε να βραδιάσει και της πατάμε ενα καλό πότισμα μέχρι να βγάλει νερό στο πιατάκι.
    Την πρώτη φορά χρειάζεται γύρω στα 2-3 λίτρα αναλόγως της πυκνότητας του χώματος η κάθε γλάστρα,μετά από 3 μέρες περίπου επαναλαμβάνουμε με 1 λίτρο το πολύ!
    Αυτό ήταν!!!! 

    Video- ένας άλλος τρόπος στήριξης σε λίγο μεγαλύτερο δοχείο αν έχετε αρκετό χώρο για μεγαλύτερη σοδειά

     

    Πότισμα

    Τώρα περιμένετε να μεγαλώσει η ντοματιά σας και φροντίστε να ποτίζετε συχνά το φυτό χωρίς όμως να το σαπίσετε από το πολύ πότισμα.
    Όταν αρχίζει να ανθίζει θα ελαττώσετε το συχνό πότισμα έτσι ώστε να δέσουν καρπούς και  όταν δείτε τα μικροσκοπικά πανέμορφα ντοματάκια να γεννιούνται θα ξανα αυξήσετε το πότισμα.

    1 ώρα δουλειάς και έχεις να φτιάξεις 10-15 καλές σαλάτες με ντοματούλα από τον "κήπο" σου.

    Καθώς αυτές θα μεγαλώνουν θα τις δεις και θα θεριεύουν ατσούμπαλα περίπου στα μέσα της δεύτερης βδομάδας,γι`αυτό πας εκεί που έχεις δείσ καλαμιές και κόβεις 5 καλάμια ύψους γύρω στο 1-1.20 μέτρο (να μην είναι πολύ χοντρό το καλάμι) και το γυμνώνεις από τα φύλλα. Το μπήγεις δίπλα στη ρίζα και το δένεις το ριζάκι ελαφρά σφιγμένο πάνω στο καλάμι με λίγο σπάγκο.
    Μετά απο 3-4 βδομάδες πασπάλισε στο χώμα από πάνω λίγο λιπασματάκι από πρόβατα η γίδια ή κάτι φυσικό αν θές (όχι κότας ή αγελάδας) και πότισε το βράδυ (μπορείς να πάρεις και φυτωρίου αν δεν έχουν χημικά έχουν χημικά.
    Η ντοματούλες θέλουν μπόλικο ήλιο,καλό νερό το βράδυ η κάνα δίωρο πριν βγει ο ήλιος και μην βρέχεις τα φύλλα της απευθείας γιατί θα σαπίσουν.
     
    Tips
    1. Τα τέσσερα βασικά που πρέπει να ξέρουμε για τη φύτευση ντοματών σε δοχεία:
    2. Να είσαστε συστηματικοί στο πότισμα και να μην το αμελείτε- καμιά φορά ίσως να χρειαστεί να ποτίστε και δύο φορές την ημέρα αν έχει πολλή ζέστη.
    3. Ρίχνετε διαλυμένο το λίπασμα μια φορά την εβδομάδα (όχι πολύ να μην τις κάψετε- μια χούφτα λίπασμα πάντα διαλυμένο)
    4. Φροντίστε οι ντοματιές σας να "βλέπουν" τον ήλιο τουλάχιστον για έξι ώρες ημερησίως.Αν χρειαστεί, δηλαδή αν τις έχετε σε καλυμμένο μπαλκόνι μεταφέρετε τις στον ήλιο.
    5. ρίχνετε και τσόφλια αυγού στις ντοματιές αρέσουν πολύ!

    Λίγα λόγια για τη ντομάτα

    Η ντομάτα (Solanum lycopersicum) ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των Σολανωδών (Solanaceae) στην οποία ανήκουν επίσης η πατάτα, o καπνός, οι μελιτζάνες και οι καυτερές πιπεριές. Κατάγεται από τη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα από το Περού ενώ στην Ελλάδα ήρθε το 1818 και ξεκίνησε να καλλιεργείται συστηματικά μετά το 1925.

    Το φυτό της ντοματιάς

    Η ντοματιά είναι ένα φυτό που μπορεί να φτάσει τα τρία μέτρα σε ύψος  και χρειάζεται στήριξη του κορμού της γιατί το βάρος των καρπών της είναι μεγαλύτερο από όσο μπορεί να αντέξει. Οι νεώτερες ποικιλίες θέλουν φυτά μικρότερου ύψους και αυτοκλαδευόμενες για λόγους ευκολίας των παραγωγών ντομάτας στα θερμοκήπια, αλλά υπάρχουν και ποικιλίες που σχηματίζουν φυτά θαμνοειδούς μορφής που συνήθως παράγουν μικρά ντοματάκια.
    Τα φύλλα της συνήθως έχουν πριονωτή μορφή, υπάρχουν όμως και ποικιλίες που τα φύλλα τους μοιάζουν περισσότερο με τα φύλλα της πατατιάς. Ας μη ξεχνάμε πως η ντοματιά και η πατατιά ανήκουν στην ίδια ευρύτερη οικογένεια. Τα άνθη της είναι μικρά και κίτρινα  και στη συνέχεια σχηματίζουν τον καρπό της ντομάτας ή όπως συνηθίζουμε να λέμε, δένουν τα ντοματάκια.

    Ντομάτα, η διψασμένη του καλοκαιριού
    Η ντομάτα ως θερμή λατίνα ερωμένη για να αναπτυχθεί χρειάζεται 2 πράγματα κυρίως. Ήλιο και νερό. Αν της λείψει το ένα από τα δύο θα μαραζώσει και θα πεθάνει.
    Όπως είδατε επέλεξα τη λέξη πεθάνει μια και για μένα κάθε φυτό είναι ένας ζωντανός οργανισμός με τις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Το να μεγαλώνεις ένα τέτοιο φυτό σε γλάστρα δε διαφέρει και πολύ από το να έχεις κάποιο κατοικίδιο. Έχεις τη δυνατότητα να το προσέχεις περισσότερο και να το παρατηρείς καθημερινά. Χρειάζεται περισσότερη φροντίδα από ότι αν ήταν φυτεμένο σε κάποια σύγχρονη αγροτική καλλιέργεια.

    Βιολογική ή φυσική ντομάτα;

    Μέσω της παρατήρησης μαθαίνεις να φροντίζεις το φυτό της ντοματιάς και κυρίως να το μεγαλώνεις χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων. Αν είναι να χρησιμοποιήσετε χημικά καλύτερα να αγοράσετε ένα κιλό ντομάτες από το μανάβη.
    Τώρα όσο αφορά τον όρο “βιολογική ντομάτα“  θα μου επιτρέψετε να έχω κάποιους ενδοιασμούς και να προτιμήσω τον όρο “φυσική ντομάτα“. Στις βιολογικές καλλιέργειες ντομάτας χρησιμοποιούν “και” διάφορα επιτρεπόμενα από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκευάσματα. Ο όρος βιολογική σε κατευθύνει στους  διάφορους οργανισμούς πιστοποίησης οι οποίοι σαφώς δεν πιστοποιούν τα φυτά αφιλοκερδώς. Οπότε οι ντοματιές οι δικές μας, τις οποίες μεγαλώνουμε με φυσική διαδικασία παράγουν φυσικές ντομάτες.


    Πηγές:
    http://video.about.com/containergardening/DIY-Bamboo-Tomato-Plant-Cage.htm
    http://to-mikro-spiti-sto-livadi.blogspot.com/2011/01/n.html
    http://faros-gnosis.blogspot.com/2011/07/blog-post_1864.html?spref=bl: 

    Posted  by Dofmercy



    ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ
    Previous
    Next Post »
    http://comgr.net http://laptop-service.net http://service-ypologiston.com http://minoas.info http://web-hellas.gr http://minoasnet.com http://wdm.gr http://gr24.info http://sitewards.eu https://netgr.eu http://wpxproud.net http://grcom.net Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Subaru service Λαουταρης,service Subaru αθήνα,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ Subaru αθήνα,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ service Subaru αθήνα,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ Subaru αθήνα,Subaru service Λαουταρης,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Subaru service Λαουταρης,service Subaru αθήνα,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ Subaru αθήνα,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ service Subaru αθήνα,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ Subaru αθήνα,Subaru service Λαουταρης,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ service Subaru αθήνα,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ Subaru αθήνα,Subaru service Λαουταρης,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Make Up ΝΥΦΗΣ ΝΥΦΙΚΟ Make Up ΝΥΦΙΚΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΝΥΦΗΣ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΓΑΜΟΥ http://pcuser.gr http://pcuser-help.eu http://psagmenos.info http://proionta-tis-fisis.info http://kritikos.eu ΚΡΗΤΙΚΟΣ Φτιάχνω μόνος μου Προσκλητήρια Γάμου Προσκλητήρια Βάπτισης Μπομπονιέρες Γάμου Μπομπονιέρες Βάπτισης Διακοσμήσεις Γάμου Διακοσμήσεις Βάπτισης Στολισμοί Γάμου Στολισμοί Βάπτισης Πακέτο Βάπτισης Ρούχα Παπούτσια Κουτιά Πινακάκια Λαμπάδες Λαδοσέτ Μαρτυρικά Ευχολόγια Giannakas exhaust ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ. ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ ιλιον ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ πετρουπολη ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ περιστερι Ψυχολόγος Πετρούπολη ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΑΡΡΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ