Κατασκευές - Χρήσιμες συμβουλές - Πρακτικές λύσεις

Ιδιοκατασκευή φωτοβολταϊκού πάνελ

Πάνελ 90 Watt στο μισό κόστος!
Θα είναι ικανό να παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια κάθε μέρα για φωτισμό με 3 λαμπτήρες επί 4 ώρες, μία τηλεόραση 21" για 3 ώρες, το φορητό υπολογιστή για 3 ώρες, φόρτιση κινητού τηλεφώνου, ραδιόφωνο και άλλες μικροσυσκευές!

 


Εδώ θα παρουσιάσουμε την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πανελ 90 Watt. Ένα τέτοιο φωτοβολταϊκό παράγει περίπου 450 Wh κάθε ημέρα με καλή ηλιοφάνεια.

Αν το φτιάξουμε μόνοι μας θα κοστίσει περίπου τα μισά χρήματα σε σχέση με ένα έτοιμο εμπορικό πάνελ! Για αρχή ας δούμε αναλυτικά όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε για την κατασκευή του φ/β πάνελ.
Στο τέλος αυτού του άρθρου θα δείτε τα βίντεο της κατασκευής.

 

Τα φ/β στοιχεία:

Το βασικότερο μέρος ενός φωτοβολταϊκού συλλέκτη (πανελ) είναι φυσικά τα επιμέρους μικρά φωτοβολταϊκά στοιχεία (ή φ/β κυψέλες) που συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία και τη μετατρέπουν σε ηλεκτρικό ρεύμα. Τα φ/β στοιχεία που θα χρησιμοποιήσουμε εδώ είναι πολυκρυσταλλικά υψηλής απόδοσης (περίπου 15%). Κάθε φωτοβολταϊκό στοιχείο δίνει περίπου 0,6Voc και λίγο πάνω από 2,5 Watt. Στη φωτογραφία απεικονίζεται ένα τέτοιο πολυκρυσταλλικό φ/β στοιχείο
 Ο κανόνας στα ηλιακά πάνελ είναι να έχουν 36 τέτοια στοιχεία, με ελάχιστο τα 32 ή 33 στοιχεία. Άρα, συνδέοντας 36 τέτοιες κυψέλες σε σειρά έχουμε έξοδο 36 Χ 0,6V = 21,6 Volt. Η πάνω πλευρά του φ/β στοιχείου με τις αποχρώσεις του μπλε (η μπροστινή, αυτή που φαίνεται στην εικόνα) είναι το αρνητικό και η κάτω πλευρά (η από πίσω γκρι πλευρά, αυτή που δεν φαίνεται στην εικόνα) το θετικό.
Πάνω στην κάθε κυψέλη υπάρχουν "οδηγοί", δύο λεπτοί διάδρομοι πάνω στους οποίους κολλάμε τα ειδικά καλώδια (πλακέ μεταλλικές ταινίες) διασύνδεσης με ηλεκτρικό κολλητήρι 40 έως 60 Watt. Τα ειδικά καλώδια  είναι ήδη εμποτισμένα και δεν χρειάζονται καλάι.

 Πολλοί ρωτούν για ποιό λόγο φτιάχνουμε τα φωτοβολταικα πάνελ με τάση πάνω από 17 ή 18 Volt και όχι με 12 Volt. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι μπαταρίες των 12 Volt δεν φορτίζουν με 12 Volt αλλά με περίπου 14 Volt (όχι ακριβώς, αλλά ...δεν είναι του παρόντος). Έτσι κι αλλιώς μεταξύ του πάνελ και της μπαταρίας απαιτείται ένας ρυθμιστής φόρτισης ο οποίος θέλει πάνω από 15V για να φορτίσει σωστά τη μπαταρία... Και για να πιάνουμε αυτή την τάση ακόμη και με ελαφριά συννεφιά ή τις πρωινές και απογευματινές ώρες, χρειαζόμαστε λίγο παραπάνω από 15 Volt.

Η καλωδιοταινία διασύνδεσης:

Το καλώδιο που αναφέρθηκε στην προηγούμενη παράγραφο είναι μια ειδική καλωδιοταινία (πλακέ) που είναι ήδη εμποτισμένη και δεν χρειάζεται καλάι για να κολλήσει στην πάνω και την κάτω πλευρά των φωτοβολταϊκών στοιχείων.
  Όπως είπαμε, πάνω στην κάθε κυψέλη υπάρχουν δύο λεπτοί διάδρομοι πάνω στους οποίους κολλάμε την καλωδιοταινία με ηλεκτρικό κολλητήρι 40 έως 60 Watt.
Ένα αργό πέρασμα με ελαφρά πίεση αρκεί.

 

Το φ/β πλαισιο η πανελ:

Δηλαδή η "κορνίζα" μέσα στην οποία θα τοποθετήσουμε (θα κολλήσουμε με λίγη κόλλα) τις σειρές με τις φ/β κυψέλες που περιγράψαμε παραπάνω.
Εδώ θα ακολουθήσουμε τη λύση της ιδιοκατασκευής. Όχι μόνο γιατί είναι φθηνότερη λύση αφού θα κοστίσει περίπου 40 ευρώ, αλλά επειδή η ικανοποίηση του "φτιάξτο μόνος σου" είναι απερίγραπτη (όπως και ο ...θαυμασμός των άλλων που θα δούν το τελικό αποτέλεσμα: "Αποκλείεται να το έφτιαξες μόνος σου")!
Στη φωτογραφία κάτω φαίνεται έτοιμο (μετά τη συναρμολόγηση), το πάνελ που κατασκευάσαμε και στο οποίο θα κολλήσουμε τις φ/β κυψέλες που είδαμε παραπάνω.

Συνοψη:

Συνοψιζοντας λοιπον, τα υλικα που θα χρειαστουμε είναι τα εξης:

  • 36 φ/β στοιχεία
  • 20 μέτρα καλωδιοταινία
  • Γυαλί (ή plexiglass με προστασία UV) 5mm για πλάτη πλαισίου και γυαλί πάχους 5mm (ή plexiglass UV πάχους 3mm) για μπροστά. Οι διαστάσεις πρέπει να είναι 122 Χ 58 εκατοστά.
  • Σιλικόνη για περιμετρική μόνωση του πλαισίου.

     Το κοστος κατασκευης του φωτοβολταικου συλλεκτη

    Σήμερα το κόστος είναι περίπου 140 ευρώ για κάθε 36 κυψέλες που χρειάζονται. Τα υπόλοιπα υλικά τα υπολογίζω γύρω στα 30 έως 40 ευρώ. Έτσι, το συνολικό κόστος για το πάνελ βγαίνει περίπου στα 170 ευρώ!
    Η ικανοποίηση που νιώθεις όμως κατασκευάζοντας ένα τέτοιο φωτοβολταικο δεν αποτιμάται σε χρήματα... Η αίσθηση ελευθερίας και αυτονομίας που νιώθεις παράγοντας το δικό σου ρεύμα με δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο είναι απλά απερίγραπτη!

     

    Η ποιοτητα κατασκευης του πανελ

    Βέβαια η ποιότητα κατασκευής δεν θα είναι συγκρίσιμη με τα εμπορικά φωτοβολταικα panel, αλλά θα είναι πολύ καλή. Στο κάτω κάτω, στην τιμή του ενός μπορώ να φτιάξω δύο πάνελ!
    Εξάλλου η καρδιά του πάνελ, δηλαδή τα φωτοβολταικα στοιχεία, είναι τα ίδια που χρησιμοποιούνται στα επαγγελματικά πάνελ και είναι εγγυημένα για 25 χρόνια.
    Στην επόμενη σελίδα ξεκινάει η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάνελ και παρουσιάζονται οι πρώτες φωτογραφίες.

    Φωτογραφίες φωτοβολταϊκού

    Φ/β πανελ φθηνοτερα κι απο μεταχειρισμενα φωτοβολταικα!

    Μετά τη συγκέντρωση των υλικών για την κατασκευή του μεγάλου σε απόδοση αλλά φθηνού σε κόστος φωτοβολταικου πάνελ, εδώ αρχίζουμε την κατασκευή του. Τα υλικά για το πλαίσιο υπάρχουν σε καταστήματα σαν το Praktiker, αλλά και σε βιοτεχνίες ξύλου, τζαμιών και αλουμινίου.
    Φωτοβολταικα στοιχεία κ.λπ. υπάρχουν σε αυτό το κατάστημα: Φωτοβολταικα GreenEnergyParts.com.

    Βημα 1ο: Η κατασκευη του πλαισιου (πανελ )

    Κολλάμε τα φ/β στοιχεία (αφού τα ετοιμάσουμε όπως περιγάφεται στο βήμα 2 παρακάτω) με μια σταγόνα σιλικόνη πάνω σε ένα φύλλο τζάμι (ή πλέξιγκλας) πάχους 5mm. Από πάνω τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο τζάμι 5mm (ή πλέξιγκλας 3mm) κολλώντας το περιμετρικά με σιλικόνη. Αν επιλέξουμε πλέξιγλας αντί για τζάμι, θα πρέπει να ζητήσουμε να είναι με προστασία UV, για αντοχή σε μόνιμη έκθεση στον ήλιο! Αν επιλέξουμε τζάμι, να έχουμε ζητήσει να μας το παραδώσουν με έτοιμες τις τρύπες για τα καλώδια εξόδου στην πίσω πλευρά.
    Τα δύο καλώδια εξόδου ρεύματος θα βγαίνουν από δύο τρύπες στο πίσω μέρος (το plexiglass μπορούμε να το τρυπήσουμε με τρυπάνι ή καλύτερα να ζητήσουμε να μας το παραδώσει έτοιμο η βιοτεχνία τζαμιών που θα το παραγγείλουμε).

    Βημα 2ο: Η συγκολληση των καλωδιων

    Πήρα 2 φ/β κυψέλες για δοκιμές και κόλλησα - ξεκόλλησα καλώδια περίπου 10 φορές, μέχρι που συνήθισε το χέρι. Τα μυστικά είναι:

    1. Το κολλητήρι να είναι 40 έως 60 watt με επίπεδη μύτη (μικρότερο δεν κάνει). Πρέπει να ζεσταθεί καλά πριν αρχίσουμε (περ. 15 λεπτά). Το κρατάμε αρκετά πλάγια ώστε να πατά όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια της μύτης πάνω στην καλωδιοταινία.
    2. Ξύνουμε πολύ ελαφρά τις γραμμές-οδηγούς πάνω στις ηλιακές κυψέλες με ένα ίσιο κατσαβιδάκι σε όλο το μήκος τους, για να φύγει λίγη από την λευκή επικάλυψη και να κολλσει ευκολότερα η καλωδιοταινία.
    3. Πριν την κόλληση περνάμε λίγo υγρό flux για κολλήσεις (σαν την πάστα-λίπος-σολντερίνη σε υγρή μορφή όμως) πάνω στις γραμμές-οδηγούς του φ/β στοιχείου για ευκολότερη και ισχυρότερη εφαρμογή (πωλείται σε καταστήματα ηλεκτρονικού υλικού).
    4. Κρατάμε την καλωδιοταινία με το δείκτη και τον αντίχειρα πάνω στη γραμμή και ξεκινάμε την κόλληση από τη μέση μέχρι κάτω με σταθερό πέρασμα και ελαφρά μόνο πίεση για 2-3 δευτερόλεπτα. Μετά γυρνάμε την φ/β κυψέλη 180 μοίρες και κολλάμε με τον ίδιο τρόπο το υπόλοιπο κομμάτι.

    Στη φωτογραφία δίπλα, φαίνεται ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο χωρίς καλώδια,ένα με τα καλώδια κολλημένα στην μπροστινή όψη και ένα φ/β στοιχείο από την πίσω όψη (τα καλώδια που φαίνονται στο 3ο φ/β στοιχείο εξέχουν από την μπροστινή / μπλέ πλευρά: Στην πίσω όψη δεν κολλάμε ακόμη καλώδια. Αυτό θα γίνει αργότερα). Στην επόμενη φωτογραφία φαίνονται όλα μας τα στοιχεία έτοιμα για τη διασύνδεση μεταξύ τους. Το μήκος κάθε τμήματος καλωδιοταινίας είναι τέτοιο  ώστε να φθάνει και για την πίσω πλευρά της επόμενης φ/β κυψέλης που θα κολληθεί, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.


    Στην τελευταία φωτογραφία με φ/β στοιχεία κάτω, φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο θα διασυνδεθούν μεταξύ τους:

    Τα δύο καλώδια θα πάνε από την πάνω πλευρά της 1ης κυψέλης στην κάτω πλευρά της 2ης. Τα πάνω καλώδια της 2ης κυψέλης στην κάτω πλευρά της 3ης. Τα πάνω καλώδια της 3ης κυψέλης στην κάτω πλευρά της 4ης, κ.ο.κ.
    Στη φωτογραφία κάτω έχω συνδέσει 3 κυψέλες σε σειρά κι απλά τις δείχνω από την μπροστινή όψη και άλλη μια φορά από πίσω. Αυτή η στήλη των τρών φ/β στοιχείων βγάζει 3 Χ 0,6 = 1,8 Volt. 



     Στο τέλος η στήλη θα έχει 6 κυψέλες σε σειρά και θα υπάρχουν 6 τέτοιες στήλες στον φωτοβολταϊκό πάνελ (συνολικά 36 φ/β στοιχεία).

     Δοκιμες και μετρησεις

    Το φωτοβολταϊκό πάνελ όπως φαίνεται και στη φωτογραφία παρακάτω είναι έτοιμο. Η κατασκευή βγήκε πολύ καλή και η απόδοσή του ακόμη καλύτερη!
    Το δοκίμασα (μέσα Σεπτεμβρίου, ώρα 16:00 το μεσημέρι) και η απόδοσή του ήταν πολύ υψηλή και στο πάνω όριο των προδιαγραφών: 21,6 Voc και 4,9 Α! Δηλαδή 106 Watt! Κάτω από φορτίο η ισχύς θα είναι βέβαια λίγο χαμηλότερη... Το τζάμι που θα χρησιμοποιήσουμε θα προκαλέσει κι αυτό κάποιες μικρές απώλειες, που εξαρτώνται από το πάχος και τον τύπο του
    Όποιος έχει ήδη προμηθευτεί τις κυψέλες και ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή, μπορεί να ανοίξει τον αναλυτικό οδηγό με λεπτομερείς πληροφορίες βήμα προς βήμα για το πως κατασκευάζεται ένα πάνελ. Για του υπόλοιπους οι λεπτομέρειες θα είναι κουραστικές αφού δεν έχουν μπροστά τους τα υλικά κατασκευής.


     

    Το φωτοβολταϊκό πάνελ

    Η κατασκευΗ του φωτοβολταικου πανελ βημα προς βημα

    Η κατασκευή αυτή προϋποθέτει κάποιες βασικές γνώσεις ηλεκτρολογίας και χρήση ενός ηλεκτρικού κολλητηριού οπωσδήποτε 40 ή 60 Watt... Όχι μικρότερο, όχι μεγαλύτερο!
    Ο οδηγός αυτός αποτελείται από δύο μέρη και προϋποθέτει ότι έχεις ήδη προμηθευτεί τα φωτοβολταικα στοιχεία (κυψέλες) και την καλωδιοταινία διασύνδεσης και τα έχεις μπροστά σου, έτοιμος να ξεκινήσεις την κατασκευή. Αλλιώς ο οδηγός αυτός θα μοιάζει δυσνόητος, ενώ δεν είναι!

    Πολλοί ρωτούν για ποιό λόγο φτιάχνουμε τα φωτοβολταικα πάνελ με τάση πάνω από 17 ή 18 Volt και όχι με 12 Volt. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι μπαταρίες των 12 Volt δεν φορτίζουν με 12 Volt αλλά με περίπου 14 Volt (όχι ακριβώς, αλλά ...δεν είναι του παρόντος). Έτσι κι αλλιώς μεταξύ του πάνελ και της μπαταρίας απαιτείται ένας ρυθμιστής φόρτισης ο οποίος θέλει πάνω από 15V για να φορτίσει σωστά τη μπαταρία... Και για να πιάνουμε αυτή την τάση ακόμη και με ελαφριά συννεφιά ή τις πρωινές και απογευματινές ώρες, χρειαζόμαστε λίγο παραπάνω από 15 Volt.

    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ

    1. Με ένα μικρό κατσαβίδι, ξύνουμε πολύ ελαφρά τις δύο λευκές γραμμές-οδηγούς στην μπροστινή πλευρά της κάθε φωτοβολταϊκής κυψέλης, πάνω στις οποίες θα κολλήσουμε τις καλωδιοταινίες. Το ίδιο κάνουμε και στις γραμμές (ή στα μικρά τετράγωνα πλαίσια) στην πίσω πλευρά όλων των κυψελών. Δεν ξύνουμε πολύ, μόνο όσο χρειάζεται για να φύγει λίγο το άσπρο χρώμα και να αποκαλυφθεί λίγο ασημί χρώμα από κάτω

    ΚΟΛΛΗΣΗ ΚΑΛΩΔΙΟΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ

    1. Καθαρίζουμε με λίγο υγρό κολλήσεων (υγρό flux, σαν την πάστα-λίπος κολλήσεων αλλά σε υγρή μορφή / πωλείται από καταστήματα ηλεκτρονικού υλικού) την γραμμή πάνω στην οποία θα κολλήσουμε την καλωδιοταινία.
    2. Ευθυγραμμίζουμε με το ένα χέρι ένα κομμάτι καλωδιοταινίας πάνω στην αριστερή γραμμή. Κρατάμε την καλωδιοταινία στη θέση της με τα δάκτυλα ή ένα κατσαβιδάκι. Η μισή θα διατρέχει την λευκή γραμμή πάνω στην κυψέλη και η άλλη μισή θα κρέμεται προς τα κάτω ελεύθερα. Ξεκινάμε την κόλληση με το κολλητήρι να ξεκινάει από τη μέση περίπου της κυψέλης ως πάνω και μετά κολλάμε ξεκινώντας από τη μέση ως κάτω. Κάνουμε το ίδιο και στην 2η, δεξιά γραμμή.
    3. Με αυτό τον τρόπο θα κολλήσουμε τις καλωδιοταινίες, προς το παρόν ΜΟΝΟ στην μπροστινή (μπλε) πλευρά των κυψελών και στις 36 κυψέλες.
    4. Όταν κολλήσουμε από 2 καλωδιοταινίες μόνο στην μπροστινή πλευρά σε ΟΛΕΣ τις κυψέλες, παίρνουμε 4 από αυτές τις κυψέλες, τις γυρνάμε ανάποδα και κολλάμε με τον ίδιο τρόπο άλλες δύο καλωδιοταινίες στην ΠΙΣΩ πλευρά, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση!
    5. Έτσι θα έχουμε στο τέλος 32 κυψέλες με καλωδιοταινίες μόνο στην μπροστινή πλευρά και άλλες 4 κυψέλες με καλωδιοταινίες ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΠΙΣΩ (βλ. αμέσως επόμενη φωτογραφία, σαν την κυψέλη - που είναι μόνη της- στο πάνω-δεξί τμήμα της φωτογραφίας και έχει καλωδιοταινίες και από την εμπρός και από την πίσω πλευρά).
    Στις επόμενες δύο φωτογραφίες φαίνεται ένα καλούπι που έχω φτιάξει από κοντραπλακέ για να κρατά ευθυγραμμισμένες τις κυψέλες και να βοηθά στις κολλήσεις. Αυτό είναι προαιρετικό, απλά μια ιδέα. Οι μικροί σταυροί που φαίνονται χρησιμοποιούνται από τους τεχνίτες που τοποθετούν πλακάκια.
    Όταν τελειώσουν οι κολλήσεις, τοποθετώ το πλέξιγκλας της πλάτης από πάνω και με τη βοήθεια ενός δεύτερου ατόμου γυρνάω ανάποδα ώστε οι κυψέλες να βρεθούν στην τελική τους θέση, όπως φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία.

     

    ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

    Θα φτιάξουμε 4 κάθετες στήλες με 9 κυψέλες στην κάθε στήλη. Προσοχή στην πολικότητα: Η πίσω πλευρά της κάθε κυψέλης είναι το θετικό και η μπροστά πλευρά το αρνητικό!
    Όλες οι κυψέλες θα διασυνδεθούν σε σειρά, δηλαδή το αρνητικό της μιας με το θετικό της άλλης εναλλάξ!
    Η κάθε στήλη θα αρχίζει με μια κυψέλη από τις 4 που έχουν καλωδιοταινία και μπροστά και πίσω. Θα συνεχίζει με 8 κυψέλες που έχουν καλωδιοταινίες μόνο στην μπροστινή πλευρά.
    1. Τοποθετούμε ανάποδα πάνω στο τζάμι που θα χρησιμοποιήσουμε σαν πλάτη, την 1η κυψέλη από αυτές που έχουν καλωδιοταινία μπρος-πίσω, έτσι ώστε να βλέπουμε την πίσω (θετική) πλευρά της κυψέλης. Τα καλώδια της πίσω (θετικής) πλευράς να πηγαίνουν προς τα πάνω και τα καλώδια που είναι κολλημένα στην μπλε (αρνητική) πλευρά να έρχονται προς τα κάτω.
    2. Κάτω από τα καλώδια που εξέρχονται από την μπλε (αρνητική) πλευρά, τοποθετούμε πάλι ανάποδα μια από τις άλλες 32 κυψέλες (από αυτές που έχουν καλώδια μόνο στην μπλε πλευρά). Κολλάμε τα καλώδια που έρχονται από την μπλε (αρνητική) πλευρά της 1ης κυψέλης στην θετική πλευρά της 2ης.
    3. Συνεχίζουμε έτσι τα βήματα 1 έως 3 έως ότου ολοκληρωθεί η στήλη.
    Σπρώχνουμε προσεκτικά τη στήλη στην άκρη και αρχίζουμε πάλι όπως παραπάνω τη 2η στήλη με της 9 κυψέλες, επαναλαμβάνοντας ακριβώς τα παραπάνω βήματα.

    Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΛ

    Τώρα μένει μόνο να συνδέσουμε τις 4 στήλες μεταξύ τους ώστε να συνεχίζεται η σύνδεση σε σειρά (αρνητικό με θετικό εναλλάξ) των κυψελών και από στήλη σε στήλη. Αυτό θα γίνει χρησιμοποιώντας κομμάτια 25 εκατοστών από τη χοντρή καλωδιοταινία, όπως στις επόμενες δύο φωτογραφίες.
    1. Κολλάμε τα καλώδια που εξέχουν στο κάτω μέρος της 1ης στήλης (να εξέρχονται από την μπλε ΑΡΝΗΤΙΚΗ πλευρά της 9ης κυψέλης), πάνω σε τμήμα μήκους 25 εκατοστών που κόβουμε από τη χοντρή καλωδιοταινία.
    2. Στη διπλανή δεύτερη στήλη, τα καλώδια της κάτω 9ης κυψέλης που περισσεύουν προς τα κάτω, θα πρέπει να εξέρχονται από την ΘΕΤΙΚΗ πλευρά της. Περιστρέφουμε δηλαδή τη στήλη αν χρειάζεται. Κολλάμε αυτά τα καλώδια στην χοντρή καλωδιοταινία που συνδέει την 1η με τη 2η στήλη στο κάτω μέρος του πάνελ.
    φωτοβολταικα στοιχεια φωτοβολταικα 2
    Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με ένα δεύτερο κομμάτι χοντρής καλωδιοταινίας μήκους 25 εκατοστών, για να συνεχιστεί το κύκλωμα (αρνητικό-θετικό) από τη 2η στην 3η στήλη, στο πάνω μέρος του πάνελ (συνδέουμε δηλαδή σε σειρά αρνητικό-θετικό τις πάνω κυψέλες της 2ης και 3ης στήλης).
    Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με ένα τρίτο κομμάτι χοντρής καλωδιοταινίας μήκους 25 εκατοστών, για να συνεχιστεί το κύκλωμα (αρνητικό-θετικό) από την 3η στην 4η και τελευταία στήλη, στο κάτω μέρος του πάνελ (συνδέουμε δηλαδή σε σειρά θετικό-αρνητικό τις κάτω κυψέλες της 3ης και 4ης στήλης).
    Τέλος, πάλι με κομμάτια χοντρής καλωδιοταινίας μήκους περίπου 30 εκατοστών, βγάζουμε τις εξόδους + και - του πάνελ.
    1. Κολλάμε τα καλώδια που περισσεύουν προς τα πάνω της πρώτης κυψέλης της 1ης στήλης πάνω στη χοντρή καλωδιοταινία, η οποία συνεχίζει μετά έξω από τη μια τρύπα στην πλάτη του πάνελ. Αυτό είναι το θετικό (+).
    2. Κολλάμε τα καλώδια που περισσεύουν προς τα πάνω της πάνω κυψέλης της 4ης στήλης, στη χοντρή καλωδιοταινία, η οποία συνεχίζει μετά έξω από την άλλη τρύπα στην πλάτη του πάνελ. Αυτό είναι το αρνητικό (-).
    Σηκώνουμε λίγο μερικές κυψέλες στην 1η και 4η στήλη και βάζουμε από κάτω μια μικρή σταγόνα σιλικόνης και τις αφήνουμε για να κολλήσουν πάνω στην πλάτη του πάνελ. Επίσης κολλάμε και τις χοντρές καλωδιοταινίες πάνω στην πλάτη του πάνελ με κάποια εποξική κόλλα ή ισχυρή κόλλα στιγμής. Με προσοχή μην πιέσουμε τις κυψέλες και σπάσουν.

     


    Η ΜΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΛ

    Τώρα που τελειώσαμε με τις φωτοβολταϊκές κυψέλες, μπορούμε να τοποθετήσουμε το μπροστινό τζάμι.
    Για να μην ακουμπήσει το τζάμι από το βάρος του πάνω στις κυψέλες και τις σπάσει, κολλάμε στις 4 γωνίες του 4 μικρές πλαστικές ροδέλες (ή κάτι παρόμοιο) πάχους 2 χιλιοστών (2mm) για να κρατάνε την απαιτούμενη απόσταση όταν τοποθετήσουμε το τζάμι.
    Στρώνουμε διάφανη σιλικόνη (στρώση πάχους περίπου μισού εκατοστού) περιμετρικά πάνω στο πλέξιγκλας και τοποθετούμε με πολύ προσοχή το τζάμι από πάνω για να κολλήσει. Το αφήνουμε έτσι για τουλάχιστον 6 ώρες χωρίς να το μετακινήσουμε για να κολλήσει καλά.

    ΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ

    Ανοίγουμε σε ένα πλαστικό αδιάβροχο ηλεκτρολογικό κουτί δύο τρύπες και περνάμε τις δύο χοντρές καλωδιοταινίες που βγαίνουν από το πάνελ εκεί μέσα. Κολλάμε το κουτί αυτό στην πλάτη του πάνελ με μπόλικη σιλικόνη για να μην μπαίνει νερό από πίσω του.
    Ανοίγουμε στο κουτί αυτό και δύο τρύπες από κάτω και περνάμε τα καλώδια που θα πηγαίνουν στη μπαταρία. Τα δένουμε κι ένα κόμπο από τη μέσα μεριά του κουτιού ώστε να μην μπορούν να τραβηχτούν έξω από τις τρύπες. Τα συνδέουμε με τις καλωδιοταινίες του πάνελ (τη θετική καλωδιοταινία με το ένα καλώδιο και την αρνητική με το άλλο). Προσέχουμε ώστε να μην υπάρχει ποτέ περίπτωση να ακουμπήσουν οι δύο καλωδιοταινίες του πάνελ μεταξύ τους (βραχυκύκλωμα)! Μονώνουμε το ηλεκτρολογικό κουτί με σιλικόνη από παντού όπου θα μπορούσε να μπει νερό.
    Αυτό ήταν. Το φωτοβολταϊκό πάνελ είναι έτοιμο!

    ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ

    Επειδή εσωτερικά στο πάνελ υπάρχει παγιδευμένος αέρας, αυτός ενδέχεται να δημιουργεί κάτω από κάποιες καιρικές συνθήκες σταγονίδια υγρασίας που μακροπρόθεσμα μπορεί να σκουριάσουν τις συνδέσεις των κυψελών. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές λύσεις, όπως παρακάτω:
    1. Όσο μικρότερη η απόσταση μεταξύ πλάτης και μπροστινού τζαμιού, τόσο λιγότερος αέρας, άρα τόσο το καλύτερο. Έτσι λοιπόν, αν αφήσουμε ελάχιστο κενό μεταξύ πίσω πλάτης και μπροστινού τζαμιού (πχ ένα ή δύο χιλιοστά), και ελαχιστοποιούμε έτσι και τη θόλωση που μπορεί να προκύψει κάποιες μέρες.
    2. Για να εξαλειφθεί τελείως το πρόβλημα της υγρασίας, υπάρχει ένα υλικό με βάση την σιλικόνη (πωλείται σε μερικά εξειδικευμένα καταστήματα με χημικά είδη, . Μπορούμε να τοποθετήσουμε τις κυψέλες στο τζάμι (και όχι να τις κολλήσουμε στην πλάτη του πάνελ) και να περιχύσουμε την πίσω πλευρά (ασημί) των κυψελών με αυτό το παχύρρευστο υγρό, το οποίο μετά από μερικές ώρες σκληραίνει και ουσιαστικά ενθυλακώνει τις κυψέλες και τις προστατεύει έτσι από τον αέρα.
    3. Τέλος, μια άλλη πολύ επαγγελματική λύση είναι η εξής: Αφού τοποθετήσουμε τις κυψέλες στο ένα τζάμι, το πηγαίνουμε σε έναν τζαμά και του ζητάμε να μας το κλείσει όπως τα διπλά τζάμια στα παράθυρα με αλουμίνιο περιμετρικά. Στα διπλά παράθυρα βάζουν κι ένα ειδικό υλικό που απορροφά την υγρασία, γι΄ αυτό και δεν θολώνουν τα διπλά παράθυρα στα σπίτια.
    Το αλουμίνιο πάντως δεν είναι απαραίτητο. Για αισθητικούς λόγους μπορούμε να κολλήσουμε περιμετρικά ταινία αλουμινίου.

     

    ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ

    Για να φορτίσει ένα οποιοδήποτε πάνελ μια μπαταρία σωστά χωρίς να την καταστρέψει, απαιτείται οπωσδήποτε ένας ρυθμιστής φόρτισης.

    Για να λειτουργήσουμε από τη μπαταρία συσκευές που απαιτούν 230V, απαιτείται ένας inverter 230V, που μετατρέπει τα 12V της μπαταρίας σε 230V. Υπάρχουν ακριβοί inverter που παράγουν ΚΑΘΑΡΟ ημίτονο (σαν το ρεύμα της ΔΕΗ) και inverter ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ημίτονου (όχι τόσο "καθαρό" ρεύμα, αλλά ικανοποιητικό για να λειτουργήσουν σωστά οι περισσότερες συσκευές).
     

    Όλη η διαδικασία καρέ-καρέ...

    Μετά το μεγάλο ενδιαφέρον για το μεγάλο πάνελ, κατέγραψα σε video όλη τη διαδικασία και την παρουσιάζω εδώ (δεν είμαι καλός εικονολήπτης και ...φαίνεται), με όλα τα βήματα που απαιτούνται για την κατασκευή του μεγάλου πάνελ, όπως περιγράφονται πιο πάνω.
    Στο 1ο απόσπασμα παρακάτω, απομακρύνω τη λευκή επικάλυψη από πάνω από τις γραμμές-οδηγούς πάνω στις οποίες θα κολληθούν οι καλωδιοταινίες. Το ίδιο πρέπει να γίνει και από την πίσω πλευρά των κυψελών. Αμέσως μετά κολλάω με το ηλεκτρικό κολλητήρι τις καλωδιοταινίες στην μπροστινή μπλε πλευρά και των 36 κυψελών:


    Στη συνέχεια, παίρνω μόνο 4 από τις 36 κυψέλες και κολλάω καλωδιοταινίες και στην πίσω πλευρά, με αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τις μπροστινές καλωδιοταινίες:



    Στο επόμενο απόσπασμα, γίνεται η διασύνδεση των κυψελών μεταξύ τους. Το κοντραπλακέ δεν αποτελεί μέρος του τελικού πάνελ. Το χρησιμοποιώ απλώς ως μήτρα και βοηθά στο να διατηρούνται οι στήλες και οι γραμμές ευθυγραμμισμένες. Όταν τελειώσουν όλες οι διασυνδέσεις, μπαίνει το τζάμι από πάνω και γυρνάει ανάποδα η κατασκευή ώστε να πέσουν οι διασυνδεδεμένες κυψέλες πάνω στο τζάμι. Μετά απομακρύνεται το κοντραπλακέ και μπαίνει το δεύτερο τζάμι στη θέση του.

     Τέσσερις μικρές ροδέλες στις γωνίες και η σιλικόνη που έχω περάσει περιμετρικά από πριν, φροντίζουν ώστε να μην ακουμπήσει το τζάμι από το βάρος του πάνω στις κυψέλες και τις σπάσει.



    Στο τευταίο απόσπασμα φαίνεται το φωτοβολταϊκό πάνελ έτοιμο:




    Πηγή : Εδώ θα βρείτε κι άλλα πολλά και χρήσιμα!
    http://www.iqsolarpower.com/panel100w.htm


    Τα υλικά (φωτοβολταϊκά στοιχεία και καλωδιοταινίες) μπορείτε να τα βρείτε σε αυτό το κατάστημα για φωτοβολταϊκά.

    Dofmercy



    ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ
    Previous
    Next Post »
    http://comgr.net http://laptop-service.net http://service-ypologiston.com http://minoas.info http://web-hellas.gr http://minoasnet.com http://wdm.gr http://gr24.info http://sitewards.eu https://netgr.eu http://wpxproud.net http://grcom.net Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Παπαδάκης ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ 67, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ 210 9012444 ; 210 9239148 ; 210 9238158 Subaru service Λαουταρης,service Subaru αθήνα,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ Subaru αθήνα,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ service Subaru αθήνα,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ Subaru αθήνα,Subaru service Λαουταρης,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Subaru service Λαουταρης,service Subaru αθήνα,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ Subaru αθήνα,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ service Subaru αθήνα,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ Subaru αθήνα,Subaru service Λαουταρης,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ service Subaru αθήνα,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ Subaru αθήνα,Subaru service Λαουταρης,ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Make Up ΝΥΦΗΣ ΝΥΦΙΚΟ Make Up ΝΥΦΙΚΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΝΥΦΗΣ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΓΑΜΟΥ http://pcuser.gr http://pcuser-help.eu http://psagmenos.info http://proionta-tis-fisis.info http://kritikos.eu ΚΡΗΤΙΚΟΣ Φτιάχνω μόνος μου Προσκλητήρια Γάμου Προσκλητήρια Βάπτισης Μπομπονιέρες Γάμου Μπομπονιέρες Βάπτισης Διακοσμήσεις Γάμου Διακοσμήσεις Βάπτισης Στολισμοί Γάμου Στολισμοί Βάπτισης Πακέτο Βάπτισης Ρούχα Παπούτσια Κουτιά Πινακάκια Λαμπάδες Λαδοσέτ Μαρτυρικά Ευχολόγια Giannakas exhaust ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ. ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ ιλιον ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ πετρουπολη ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ περιστερι Ψυχολόγος Πετρούπολη ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΑΡΡΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ