ημερολόγιο κήπου: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ


Μαζί με τον Οκτώβριο οι κατ΄εξοχήν μήνες "προετοιμασίας" του κήπου σας ώστε την άνοιξη να είναι και πάλι αληθινά ...λουλουδιασμένος.
Ιδανικός μήνας ο Σεπτέμβρης για να φυτέψετε  αλλά και να προετοιμάσετε  φυτά και δέντρα να αντέξουν τις παγωνιές του χειμώνα. 


 • Κόψτε όλα τα ξερά κλαδιά από δέντρα και λουλούδια, καθαρίστε από τα αγριόχορτα τα παρτέρια σας κι αντιμετωπίστε έγκαιρα με κάποιο ζιζανιοκτόνο τυχόν ασθένειες που θα διαπιστώσετε παρατηρώντας άσπρα ή καφέ σημάδια σε φύλλα  και βλαστούς, τρύπες  στα φύλλα κλπ. 
 • Τα  καλοκαιρινά ανθοφόρα που φυτέψατε την άνοιξη φτάνουν στο τέλος και της ....φετινής ζωής τους.  Όταν ξεραθούν μαζέψτε τους σπόρους ή τους υγιείς σκληρούς βολβούς τους και αποθηκεύστε τα σε αεροστεγή σακουλάκια για να τα φυτέψετε την επόμενη άνοιξη.  
To φυτό του μήνα: ΓΕΡΑΝΙ
 • Σε φυτώρια, πολυκαταστήματα με είδη κήπου αλλά ακόμα και μεγάλα super markets θα βρείτε αυτή την εποχή ανοιξιάτικους βολβούς. ...Τουλίπες, ίριδες, φρέζες, κρόκους, ζουμπούλια, νάρκισσους κλπ. Φυτέψτε τους προς το τέλος του μηνός, όταν η θερμοκρασία θα έχει σταθεροποιηθεί γύρω στους 20 βαθμούς και μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη πριν τις πρώτες παγωνιές, για να ξεκινήσουν ήδη από τον Μάρτιο να ανθίζουν.  Αν βαριέστε γενικώς τα ...ψώνια και τα θέλετε όλα στην ...πόρτα σας δείτε ΕΔΩ μια μεγάλη ποικιλία βολβών που θα παραγγείλετε on line.
 • Φυτέψτε αναρριχώμενα, δέντρα και θάμνους ή πολλαπλασιάστε με μοσχεύματα ή καταβολάδες κάποια απ΄αυτά που ήδη διαθέτετε.
 • Φυτέψτε χειμωνιάτικα λαχανικά όπως μαρούλια, σπανάκι, λάχανο, ρόκα, καρότα, ραδίκια.
 • Μεταφέρετε τα φυτά εσωτερικού χώρου από το μπαλκόνι ή κάποιο προστατευμένο σημείο μέσα στο σπίτι αφού πριν καθαρίσετε τα φύλλα τους, προσθέσετε χώμα αν είναι απαραίτητο και ελέγξετε για τυχόν ασθένειες και ζιζάνια. 
 • Κλαδέψτε  μικρά δέντρα και θάμνους τώρα που τα κλαδιά τους είναι ακόμα μικρά και ευλίγιστα, δίνοντας το σχήμα που θέλετε.
 • Κουρέψτε και τα χρυσάνθεμα στο σχήμα που θέλετε, πριν από τον επόμενο μήνα που θα αρχίσουν να ανθίζουν.
 • Μαζεύετε συχνά τα πεσμένα φύλλα ή εποχιακά φρούτα όπως σταφύλια, σύκα κλπ  είναι το ιδανικό ...περιβάλλον για να αναπτυχθούν ζιζάνια και μύκητες  που θα προσβάλλουν τα τριγύρω φυτά και δέντρα.
 • Μειώστε τα ποτίσματα αλλά και τον χρόνο λειτουργίας του αυτόματου ποτίσματος, όμως επειδή οι θερμοκρασίες αυτή την εποχή είναι ακόμα άστατες, βεβαιωθείτε ότι συνεχίζουν τα φυτά σας να λαμβάνουν την ποσότητα νερού που χρειάζονται ακόμα και κάποιες ιδιαίτερα ζεστές ημέρες. 
 • Προς το τέλος του μηνός κάντε το τελευταίο γερό κούρεμα του γκαζόν, ρίχνοντας και το τελευταίο λίπασμα και μέχρι την άνοιξη απλά ....ξεχάστε το.  
 • Εκτός κι αν οι θερμοκρασίες είναι αφύσικα υψηλές για την εποχή, ισυνεχίζετε να λιπαίνετε δέντρα και λουλούδια, όπως και να τα καθαρίζετε τακτικά από ξερά φύλλα και βλαστούς βοηθώντας τα να παραμείνουν γερά και υγιή εν όψη του χειμώνα.
 • Σ΄ένα ειδικό σπιτάκι για πουλιά ή σ΄ένα οποιοδήποτε σημείο του κήπου, αρχίστε από το τέλος του μηνός να αφήνετε λίγους σπόρους.  Τα μεταναστευτικά θα αρχίσουν σε λίγο τα ταξίδια τους και τίποτα δεν  χαρίζει περισσότερη "ζωή" σ΄έναν κήπο από την παρουσία τους, και ....
 • Κυρίως μην ανησυχείτε και μην αγχώνεστε γι΄αυτή την ελαφρά "μουντή" εικόνα που παρουσιάζει ο κήπος ή το μπαλκόνι σας αυτή την εποχή, μετά τις "πολύχρωμες" γλάστρες, ζαρντινιέρες και παρτέρια με τα καλοκαιρινά. Εκτός από τα χρυσάνθεμα κι ελάχιστα ακόμη ανθοφόρα, το φθινόπωρο είναι η εποχή του ...πράσινου και του ...καφέ, απόλυτα φυσιολογικό σημάδι ότι ο κήπος σας ακολουθεί σωστά και πιστά τους κύκλους των εποχών.

ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΣΤΟ .... ΣΟΥΛΟΥΠΩΣΕ ΤΟ