ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: πασχαλινές λαμπάδες


Από τα χειρότερα που μπορεί να τύχει στα πιτσιρίκια, η μοναδική εικόνα που έχουν από τη νονά ή το νονό τους να είναι κάποιες άγνωστες φιγούρες, στις φωτογραφίες από τα βαφτίσια τους.

Οφείλετε λοιπόν, ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες "να είστε εκεί", κουβαλώντας αν όχι και τα παραδοσιακά "κόκκινα παπούτσια", τουλάχιστον ένα παιχνίδι ή ένα ρούχο, τα πασχαλινά τους αυγά και φυσικά τις λαμπάδες τους.

Οι χειροποίητες λαμπάδες, δεν είναι μόνο οικονομικότερη λύση, αλλά πριν και πάνω όλα, θα δώσει στο δώρο σας ένα χαρακτήρα ανεκτίμητα προσωπικό 

Τα υλικά που θα σας χρειαστούν είναι πάμφθηνα, πολύ απλά στη χρήση τους και θα τα βρείτε εύκολα.
Κατ΄αρχήν από ένα κατάστημα που πουλά κεριά, προμηθευτείτε λίγα παραπάνω κομμάτια απ΄όσες λαμπάδες έχετε σκοπό να φτιάξετε, αφού τα "μικροατυχήματα" και οι "απώλειες" σε όλες τις κατασκευές, είναι μέσα στο παιχνίδι.  Φροντίστε η ποιότητα των κεριών να είναι  καλή και  το μέγεθός τους το σωστό κι αν προτιμήσετε χρωματιστά ή και δίχρωμα κεριά, η κατασκευή σας θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Τα μόνο που  ακόμα θα χρειαστεί, μια επίσκεψη σ΄ένα κατάστημα με είδη συσκευασίας.
Αγοράστε:
  • Στενές και πιο φαρδιές, υφασμάτινες κορδέλες σε διάφορα χρώματα.
  • Διακοσμητικό σπάγγο σε φυσικό χρώμα ή και άλλους χρωματισμούς
  • Μικρά ή μεγαλύτερα διακοσμητικά στολίδια, από ύφασμα ή οποιοδήποτε άλλο φυσικό υλικό: αποξηραμένα λουλούδια,  πασχαλινές παραστάσεις όπως αυγά, πασχαλίτσες, λαγουδάκια ή  ασημένια σύμβολα, πάνινες παραστάσεις ζώων, κλπ. 
  • Μια απλή κόλλα σε στικ ή υγρή μορφή.
  • Κοντές  καρφίτσες με μεγάλη στρογγυλή μύτη. 
  • Κουτιά για να τοποθετήσετε τις δημιουργίες σας και φαρδιά κορδέλα περιτυλίγματος για να τα διακοσμήσετε.
Αν η φαντασία σας αρνείται να σας βοηθήσει, ρίξτε αρχικά μια γρήγορη ματιά στις έτοιμες λαμπάδες που κυκλοφορούν στην αγορά και διαπιστώστε ότι πραγματικά είναι πανεύκολο να δημιουργήσετε πανομοιότυπες ή και ακόμα καλύτερες, πολύ πολύ εύκολα:- Τυλίξτε τη στενή χρωματιστή κορδέλα ή το διακοσμητικό σκοινί σ΄ένα φάρδος 3-4  εκατοστών, λίγο πάνω από τη μέση της λαμπάδας ή και σε δύο διαφορετικά σημεία και στερεώστε το κολλώντας  εσωτερικά την άκρη του με την κόλλα.

- Φτιάξτε έναν εντυπωσιακό φιόγκο από πιο φαρδιά κορδέλα και καρφώστε τον με μια καρφιτσούλα λίγο πάνω από την μέση του κεριού.

- Αν δεν θέλετε παραπάνω στολίδια, η πρώτη σας λαμπάδα είναι ήδη έτοιμη!!

Παραλλαγή στο ίδιο σχέδιο, να κολλήσετε στο κέντρο του φιόγκου κι ένα "σετ" από πολύχρωμες στενές κορδέλες που θα κρέμονται μέχρι το τέλος της λαμπάδας.
Αν την θέλετε περισσότερο εντυπωσιακή, μετά τον φιόγκο ή τις κορδέλες, κολλήστε ή καρφιτσώστε πάνω στο κερί και  κάποια από τα διακοσμητικά που έχετε διαλέξει.


Φυσικά και μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ πιο περίπλοκες κατασκευές,  ζωγραφίζοντας πάνω στο κερί ή συνδυάζοντας σκοινί, κορδέλες και ζωγραφική, προσθέτοντας ύφασμα,    κλπ. κλπ.

Αφού ολοκληρώσετε την κάθε λαμπάδα, κάντε μ΄ένα ψαλιδάκι δυό μικρές τρύπες στο πίσω μέρος του κουτιού που θα την τοποθετήσετε.  Τυλίξτε στο κέντρο του κεριού ένα σκοινάκι ή και λεπτό σύρμα, ακουμπήστε την λαμπάδα στο κουτί, στερεώστε το σκοινί ή το σύρμα δένοντας τις άκρες του στην πίσω όψη του κουτιού και δέστε το κουτί εξωτερικά μ΄έναν περίτεχνο φιόγκο από την κορδέλα περιτυλίγματος.
Μια επίσης όμορφη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερα σε μέγεθος κουτιά, που εκτός από τη λαμπάδα θα χωρέσουν κι ένα σοκολατένιο σε πασχαλινές παραστάσεις.

Ανάλογα με τα χρώματα των υλικών και το σχέδιο των διακοσμητικών, μπορείτε να δημιουργήσετε λαμπάδες "πάνω σ΄ένα θέμα".  Για παράδειγμα με άσπρο και μπλε, φτιάξτε  λαμπάδες σε στυλ ναυτικό, για όσους αγαπημένους σας θα γιορτάσουν την ανάσταση σ΄ένα ελληνικό νησί ή με τα χρώματα της αγαπημένης τους ομάδας κι ένα σχετικό διακοσμητικό, να εντυπωσιάσετε με τις λαμπάδες σας τα παιδιά.  


"Εγώ θέλω τη Barbie..."
Όσο "καλλιτεχνική" και φτιαγμένη με αγάπη και μεράκι αν είναι η λαμπάδα σας, καμιά ιδιαίτερη εντύπωση δεν θα κάνει σ΄ένα πιτσιρίκι που έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση, ποιος συγκεκριμένος ήρωας θέλει να το ...συνοδεύσει στην εκκλησία την ανάσταση.

Αν λοιπόν επιμένετε "χειροποίητα", αλλά δεν θέλετε και να χαλάσετε το χατήρι των παιδιών:
- Επισκεφτείτε ένα πολυκατάστημα παιχνιδιών και αγοράστε φιγούρες του αγαπημένου τους ήρωα. Σίγουρα θα βρείτε μεγάλη ποικιλία, προσέξτε απλά το μέγεθος να είναι τέτοιο που ούτε να "χάνονται" πάνω στο κερί ούτε και να το κρύβουν εντελώς.
-Δέστε τις φιγούρες πάνω τις λαμπάδες, φροντίζοντας το χρώμα στο κερί και τις κορδέλες να είναι ταιριαστό με το παιχνίδι.Όχι μόνο για μικρούς...

Κανένας κανόνας δεν ορίζει ότι όσοι δεν παίρνουν πια λαμπάδα δώρο από τη νονά ή το νονό, πρέπει να κρατούν στην ανάσταση ένα σκέτο άσπρο κερί.
Δημιουργείστε λοιπόν πασχαλινές λαμπάδες για εσάς, τους φίλους και τους δικούς σας ανθρώπους, με τον ίδιο όπως και για τα παιδιά τρόπο, απλά εδώ φροντίστε να είστε κάπως πιο "φειδωλοί" στη διακόσμηση.
Ένας διακοσμητικός σπάγγος τυλιγμένος γύρω από το κερί, ένας απλός μικρός φιόγκος ή και μόνο ένα μικρό ασημένιο, ξύλινο ή αποξηραμένο διακοσμητικό καρφωμένο πάνω στο κερί, είναι αρκετό.
Ειδικά αν φιλοξενηθείτε σε κάποιο σπίτι για τις ημέρες του αάσχα, μια χειροποίητη λαμπάδα για όλους όσους θα περάσετε μαζί τις γιορτές,από τα πιο όμορφα δώρα.

Κι αν τελικά αποφασίσετε να αγοράσετε κι όχι να κατασκευάσετε τις πασχαλινές σας λαμπάδες ή και εκείνες που θα χαρίσετε, προτιμήστε να το κάνετε σ΄ένα bazaar κάποιου μη κερδοσκοπικού συλλόγου ή οργανισμού, ή παραγείλτε on line από τις ιστοσελίδες τους. Ακόμη και αυτές τις εποχές, που και τα καταστήματα κάθε άλλο παρά "ευημερούν", οι ευπαθείς και αδύναμες ομάδες συνανθρώπων μας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:(με κλικ μεγενθύνονται)ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΣΤΟ .... ΣΟΥΛΟΥΠΩΣΕ ΤΟ